Rendőrségi

2015.02.16. 11:55

Három vadelütéses baleset történt egy nap alatt

A Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén három olyan közlekedési baleset is történt az elmúlt hétvégén, amikor az úttesten hirtelen megjelenő vadakkal ütköztek gépjárművek.

A 82-es számú főútvonal Gyulafirátót és Eplény közötti szakaszán, és a 8-as számú főút 42-es kilométerszelvényében szarvasokkal ütköztek gépjárművek 2015. február 14-én. A 8216-os számú út 5-ös kilométerszelvényében 2015. február 14-én egy őz szaladt egy tehergépkocsi elé, amelynek sofőrje szintén nem tudta elkerülni a balesetet. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, azonban az egyik szarvas a helyszínen elpusztult.

A Veszprémi Rendőrkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy lakott területen kívüli utakon vadállatokkal elvileg bárhol és bármikor találkozhatunk. Különösen számolni kell vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon, melyeket „Vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat ugyanis a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyez el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége.

Fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze lehet még a vadelütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk, s a menetszél működteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!