Rendőrségi

2016.06.13. 15:57

Pénzhamisítás, lőfegyver, kábítószer - Külföldi hatóság körözte az osztrák férfit

Pápa - Információink szerint lőfegyverrel és kábítószerrel való visszaélés, valamint pénzhamisítás miatt állt körözés alatt az az osztrák férfi, akit június 5-én füleltek le a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai.

Polgár Bettina

Veres Sándor rendőr törzszászlós lapunk megkeresésére elmondta, június 5-én járőrszolgálatot látott el társával, Hajdu Péter rendőr törzsőrmesterrel, akivel a hajnali órákban arra lettek figyelmesek, hogy az egyik pápai egyirányú utcában valaki külföldi hatósági jelezésű gépkocsival a forgalommal szemben közlekedik. – A jármű a rendőrautót észrevéve nagy sebességgel haladt el mellettünk. Látszott, hogy a sofőrnek nincs helyismerete, ugyanis ezt követően egy zsákutcába hajtott be – elevenítette fel Veres Sándor.

A pápai rendőrök kevéssel hajnali négy óra után igazoltatták az osztrák férfit, aki nem rendelkezett személyes okmányokkal. A férfit előállították a Pápai Rendőrkapitányságra.

- Ilyen esetben az intézkedési rend szerint adatlapot küldünk a hegyeshalmi irodán keresztül az osztrák hatóságoknak, akik visszaküldenek nekünk egy fényképes igazolást, hogy meg tudjuk állapítani az illető személyazonosságát. Eközben az osztrák férfi azt mondta, azért nincsenek nála az iratai, mert összeveszett a barátnőjével, akivel az egyik közeli kistelepülésen nyaralt egy osztrák tulajdonú házban. Mint mondta, a barátnője visszautazott Ausztriába, és az ő iratait is magával vitte. Kérte, hogy menjünk ki a településre, mert úgy emlékszik, mégiscsak ott vannak az iratai, az útlevele. Elvittük az ingatlanhoz, ahonnan előadott egy vásárlói kártyát, mely nem alkalmas a személyazonosság igazolására – magyarázta a rendőr törzszászlós.

Veres Sándor rendőr törzszászlós  (fotó: Vallner Bettina)

Veres Sándor kifejtette, ezt követően visszahozták a férfit Pápai Rendőrkapitányságra, majd Hajdu Péterrel átnézték a gépkocsiját, és a szőnyeg alatt, a hátsó ülésen két magyar rendszám hevert. Az osztrák férfi elismerte, hogy ezeket éjszaka tulajdonította el az egyik pápai lakótelepen egy parkoló gépjárműről. – A férfit őrizetbe vettük a Pápai Rendőrkapitányságon az eltulajdonított rendszámok miatt. Időközben megérkezett az adatlap Ausztriából. Az ezen szereplő személy fotója és az elfogott férfi arcképe ugyan mutatott némi hasonlóságot, ám a rajtuk levő tetoválás, valamint a testmagasságuk nem azonos személyekre utalt, ugyanis kiderült, a külföldi gyanúsított féltestvére adataival akarta félrevezetni a pápai rendőröket – árulta el a rendőr törzszászlós.

– Jeleztük az osztrák hatóságoknak, hogy az adatlapon látható és az őrizetbe vett személy nem azonos, majd az őrizetbe vett férfi fotóját továbbítva kikértük az ő adatlapját. Ebben már szerepelt, hogy a 25 éves osztrák állampolgár, A. R. ellen Ausztriában több bűncselekmény elkövetése miatt kiadott uniós elfogatóparancs van érvényben – emelte ki Veres Sándor.

– Az osztrák férfi egyedi azonosító jellel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt június 7-én a Pápai Járásbíróság elé állt. A tárgyalást követően a nemzetközi körözés alatt álló férfit ismét elfogtuk, majd őrizetbe vettük, és intézkedtünk a kiadatási tárgyalásra való szállításáról – zárta a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!