Rendőrségi

2016.08.03. 14:37

Columbo? Igazi profi! - Beszélgetés Baráth Attila alezredes, nyomozó-megyei bűnügyi osztályvezetővel

Micsoda mozdulat, amikor Columbo cigarettára gyújt! Sokan biztosan észre sem veszik, mekkora taktika van ebben a pillanatban! Ezt kell meglátni, észrevenni egy nyomozónak, aki a lapok mögé akar látni, ha egy lépéssel a bűnözők előtt szeretne járni - szögezi le a 38 éves Baráth Attila alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Kovács Erika

-Miért fontos a Columbo hétköznapinak tűnő mozdulata? Meghökkentő, és megzavarhatja a másikat adott pillanatban - veszi le motoros dzsekijét frissen vasalt ingjéről az alezredes. Baráth Attila gyors, fitt, határozott, tele van energiával, amikor megérkezik irodájába, majd megjegyzi, a szabadság, amit motoron érez az ember, az a lételemem! Erőt, energiát ad, meg kitűnő gondolatokat is – utal a vasra, mellyel közlekedik.

Baráth Attila 18 éve rendőr és három éve áll a megyei bűnügyi osztály élén, amit óriási megtiszteltetésnek és kihívásnak tekint. Mondja, az időt nem figyeli, az éveket nem számolja, állítja, a végeredmény a fontos.

Baráth Attila nyomozó-bűnügyi osztályvezető: a Balaton északi partja Európa egyik legbiztonságosabb nyaralóövezete (Fotó: Kovács Erika)

- Az a lényeg, hogy minden este tükörbe tudj nézni, miután mindent megtettél, a legjobb tudásod szerint aznap – szögezi le. Vallja a képzettséget igazoló papír alapvető, de legalább ekkora szerepe van az „önképzésnek”, hogy az ember mindent megtudjon, felkutasson szakterületéről. Ő esténként példádul jogi könyveket olvas, amit az állandó jogszabályváltozások miatt is nagyon lényegesnek tart. -Jogi egyetem? – lehetséges még, vágja rá a kérdésre. A nyelvtudás, az már alap – utal felsőfokú angoljára.

A sikert számára az, amikor egy korábban mindent tagadó bűnelkövető hátradől, és azt mondja, „igen, én voltam”.

Baráth Attila beszél arról is, hogy nyomozónak tartja magát, de rettentően érdekli a pszichológia, az emberekkel való bánásmód, erről is rengeteget olvas. Meggyőződése, hogy minden embert lehet kezelni, az a nem mindegy, hogy mennyi idő alatt ismeri ki az ember a másikat.

- Ha ránézek valakire, tudom, kivel állok szemben, ez pedig nagyon lényeges, például egy kihallgatási taktikánál – közli. Hozzáteszi, egyfolytában mozgásban van, fizikailag és szellemileg egyaránt, nem tud egy helyben ülni, nem ilyen típus.

- Így sokkal jobban tudom rendszerezni a gondolataimat, az pedig alap, hogy a figyelem megosztott legyen, mert ezen a területen összetett, igencsak többrétű a feladat - fogalmaz. Az alezredes kilenc – ahogy mondja, profi és közvetlen - kollégájával egyrészt megyei kiemelt bűnügyek nyomozását vezeti, irányítja, másfelől a kapitányságok bűnügyi munkájának a szakirányítását végzi. Hivatalosan nyolc órát dolgozik, de munkája valójában éjjel-nappal tart, mondja, ezt nem lehet a küszöbön belül hagyni, adódik, hogy váratlan helyzetben, pillanatok alatt kell dönteni, mert adott ügynél nagyon fontos az idő, a gyors és megfelelő reagálás, és hatalmas felelősség, amitől soha nem félt.

Felidézi, ötévesen már rendőr akart lenni, mert az igazságtalanság bántotta, gyerekként már Columbo filmeket nézett, lenyűgözte, hogy egyedül életellenes ügyet oldott meg a főhős, ami, ma már tudja, óriási kihívás. Iskoláiról elmondja, a sümegi gimnázium és az akkori csopaki rendőri szakközépiskola után, amit kitűnővel végzett, egyenes út vezetett a rendőrtiszti főiskola levelező tagozatára, mert dolgozott közben az ajkai kapitányságon. Aztán 1998-ban ajkaiként Veszprémben, az akkori vizsgálati osztályon kezdte a munkát, egy hónappal később Ajkán, 2002-ben nyomozó alosztályvezető lett. A bűnügyi terület vonzotta leginkább, a szociális jellegű, időseket érintő ügyek, amik különösen megérintik. Büszke arra, hogy az elmúlt három évben az időseket érintő trükkös lopások harmadára csökkentek a megyében. Édesanyja - akire büszke, és nagyon sokat köszönhet neki - szociális területen dolgozott, így már gyerekkorában megismerhette az idős korosztály problémáit, életét.

Az alezredes eddigi pályáján nem jellemző a megoldatlan bűnügy, arra nagyon büszke, hogy Veszprém megyében nagyon hatékony a bűnmegelőzés, nőtt a felderítések száma, csökkent az elkövetés, itt dolgozik az ország egyik legeredményesebb, legnagyobb szakértelemmel rendelkező bűnügyi állománya, büszkén tekint arra is, hogy a Balaton északi partja Európa egyik legbiztonságosabb nyaralóövezete. Munkájához minden feltétel adott.

- Alapvető az előre tervezés, ami akkor sikerül, ha az ember a lapok mögé is képes belátni, nemcsak várja, mi fog történni. Többrétűen előre kell gondolkodni, egy problémának lehet ötféle megoldása, melyek aztán újabb problémákkal szembesítenek, így mindig jó előre ki kell rakni a puzzle-t, egyszóval egy lépéssel a bűnözők előtt kell járni! - véli. Az ügyek közül kiemeli, 2013-ban egy fűzfői emberölés előkészületének a felderítését, akkor két hónapja került vezetői posztjára. Sikernek könyveli el az időskorú sértett sérelmére elkövetett pápai emberölés felderítését.

Baráth Attila imádja a krimiket, Agatha Christie világát, olvassa az elgondolkodtató ügyekről szóló könyveket, kedvencei az Indiana Jones filmek. - Minden, ami a kalandról, szabadságról és a tudományról szól - jegyzi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!