Sóly

2016.08.16. 18:10

A nomád életmóddal ismerkedtek

Sóly - A dévai Szent Ferenc Alapítvány fiataljai Magyarországon táboroznak. Kedden a Hajmáskér-Sólyi református társegyházközség látta őket vendégül.

Balla Emőke

Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványa gyermekvédelmi munkát végez: nagycsaládokat, veszélyeztetett, bajba jutott családokat támogat. Nemcsak tanáccsal, jó szóval, hanem anyagi támogatással, tanszerrel, ruhával is segíti a szülőket, a gyámokat, hogy gyermekeik szépen, egészségesen fejlődjenek. Az alapítvány iskolaházakat, napköziket, bentlakóotthonokat működtet, a lehetőségekhez képest igyekszik a fiatalok számára mindent megteremteni. Böjte Csaba árváit a Magyarországon élők is támogatják; a Pest megyei Tápióságon második éve szervezik meg számukra az egyhetes nyári tábort, melynek keretében Magyarország több pontjára is eljutnak a fiatalok.

A gyerekeknek regős Sziránszki József mutatta be a falut  Fotó: Nagy Lajos

Kedden a Hajmáskér-Sólyi református társegyházközség látta őket vendégül a sólyi Árpádkori faluban, tájékoztatott Bikádi László lelkész. A program felelőse, regős Sziránszki József segítségével az erdélyi fiataloknak bemutatták a honfoglaláskori életet, a nomád életmódot, megismerhették a jurtát, a veremházakat, íjászkodhattak, kipróbálhatták a sámándobot. Egy török előadó, Kaya Kuzucu Iyiki zenélt a gyerekeknek, akik egész délután játszottak, az ebédet és a gyülekezet asszonyai által készített süteményeket is jóízűen fogyasztották. A dévai vendégek egyik kísérője, Pál Éva elmondta: idén tizennégy, 12 és 18 év közötti fiatalnak volt lehetősége, hogy táborozzon. Az otthonban élők számára ez nem adatik meg, másként nem jutnának el Magyarországra. Vasárnap este érkeztek, hétfőn Budapesttel ismerkedtek, részt vettek a láthatatlan kiállításon. A sólyi kirándulás után kedden Balatonfenyvesre utaztak, de a hét többi napján is gazdag program vár rájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!