Sóly

2017.01.16. 23:10

A kápolna megáldása

Sóly - Ünnepi szentmisét tartottak az elmúlt napokban a római katolikus iskolakápolna fel-újítása után.

Balla Emőke

Az ünnepi szentmisét Halmágyi Zoltán plébános felkérésére Dékány Árpád Sixtus zirci apát celebrálta. Megtelt hívekkel a kicsiny - 12-szer 6 méter alapterületű - templom, melyet a Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária tiszteletére építettek és 1910. október 6-án szenteltek fel.

Dékány Árpád Sixtus apát kiemelte, a templomot úgy építették, hogy az iskolaként is szolgáljon és szolgált 64 évig, 1974 szeptemberéig. Állapota az elmúlt több mint száz év alatt leromlott, a huszártorony faszerkezetét sikerült felújítani, de az állaga tovább romlott, ezért kerestek támogatókat a kis kápolna felújításához.

A szentmisét Dékány Árpád Sixtus zirci apát celebrálta Fotó: Beke László

A sólyi önkormányzat, az érseki hivatal és a hívők összefogásával összegyűlt pénz elegendő volt az iskolakápolna felújításához, így elkezdődhettek a munkálatok. Most méltó módon tarthatták meg a szentmisét és a kápolna megáldását.

Az ünnepi alkalom után mindenkit szeretetvendégségre vártak az önkormányzat kultúrházába, tájékoztatott Kaptur József, Sóly polgármestere. Az idősebb jelenlévők között többen voltak, akik emlékeztek arra az időszakra, amikor még a katolikus iskolakápolna padjai között tanultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!