Sport

2009.07.27. 02:28

Hazatérés kiütéssel - Vető Gábor padlóra küldte ellenfelét: jöhet a junior világbajnok

Várpalota - A látványra még a bányászmúzeum sok mindent átélt tárgyai is elcsodálkoztak, hiszen a bejárattól néhány méterre ökölvívóring épült, a palotai vár tornyára pedig hatalmas feliratot akasztottak: itt rendezik a Hazatérés elnevezésű bunyós gálát.

Novothny Ottó

Tudta ezt persze a város apraja-nagyja, sőt messze szállt a híre a sporteseménynek, hiszen a kezdés előtt már hosszú percekkel megtelt Várpalota főtere. Elképesztő tömeg nyomult a máshonnan nevezetes fémkordonokhoz, több ezren lehettek.

A ring környékén pedig eleinte még csak a meghívottak múlatták az időt, aztán apránként bárki beléphetett a védett sávba. 


A közönség és Vető Gábor fantasztikus estét varázsoltak a várpalotai várba: több ezren nézték, ahogy a hazaiak fiatal kedvence legyőzi iráni-német ellenfelét, és ezzel hivatalosan is kihívhatja a WBF szervezet junior világbajnokát 
(Fotó: Gáspár Gábor)

Persze sokan éltek is a lehetőséggel, elsősorban gyermekeiket maguk előtt terelve, hogy aztán elkészülhessen a közös fénykép Kovács Istvánnal, Erdei Zsolttal, Kótai Mihállyal, Vető Gáborral vagy éppen a müncheni olimpia bajnokával, Gedó Györggyel.Szóval nagy durranás volt a Hazatérés gála, aki a hazai profi bokszban számít, körülülte a köteleket. 

Nemcsak nekik köszönhető egyébként, hogy az egy főre jutó bicepszek mérete messze meghaladta a normális átlagot, hatalmas méretű karizomkötegeket csodálhatott meg, aki erre volt kíváncsi.

A fő mutatvány persze a boksz volt, néhány bevezető amatőr mérkőzéssel kezdődött a program.

A veszprémi Martinek Ferenc szerint olyan hirtelen kellett kirohanni a ringbe, hogy még bemelegíteni sem nagyon volt idejük, aztán legyőzte a hazai Urák Balázst, akit ügyes gyereknek tart.

Süveges Krisztián nem bírt Gyene Tamással, ahogy Törteli Balázs sem Tóth Lászlóval. Mindhárom meccs egyhangú pontozással zárult.

Utcai harcosok léptek szorítóba, Szentkúti Pók Norbert és a rutinos Géczi Dániel. Utóbbi, vagyis a Romboló a harmadik menetben leszorítással és így K.O.-val győzött.

Aztán a várpalotai Queen Dance tánccsoport gyors átöltözésekkel és látványos műsorokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, miközben tovább tombolt az aláíráskérő láz.

A profi bunyósok sorát a Balogh László-Valdet Gashi (német) meccs nyitotta meg. A második menetben a magyar fiú K.O.-zta ellenfelét, mire a nézőtérről valaki bekiabált: Ismételjétek meg, pont nem néztem oda .

Következett Kótai Mihály és Szabó Titusz. A nagy visszatérő (három év szünet és harminc kiló leadása után) és ellenfele, aki harmincnyolc meccset játszott már a profik táborában. 

Kótai alaposan megvárakoztatta ellenfelét a hűvös éjszakában, majd a kezdést követően sokáig kereste régi önmagát. 

A hatodik menetben meg is találta, aminek valószínűleg Szabó nem örült annyira, ekkor sok nagy ütést beszedett. A vége egyértelmű pontozásos Kótai-siker.

- Örülök, hogy hat menetet bokszoltam, az elején eléggé be voltam rozsdásodva - mondta az IBO, WBF koráb-bi világbajnoka. - Azt gondolom, pozitív hatással lesz a jövőmre, hogy végigment a meccs és nyerni tudtam. A győzelem volt a fontos, noha a közönség leütést követelt, az mindig csak extra dolog, ami nem mindig jön össze - fejezte be mosolyogva Kótai.

Közben érkezik Mohesen Moradian, az iráni- német, aki korábban szóban alaposan elverte már Vető Gábort. Majd hirtelen sötétbe borult a vár.

Biztos nem fizették ki a villanyszámlát - állapították meg a szurkolók, amikor éppen az est fénypontja előtt el-aludtak a lámpák. Tanácstalannak tűntek a szervezők, az egyik kisgyerek a szüleihez fordult: Megint bokszolnak? , Nem, korcsolyáznak , érkezett a válasz, ami később komoly bonyodalmakat okozott, mert a kislány folyamatosan a jeges sportág képviselőit követelte.

A közönség egyébként türelmesen ácsorgott a sötétben, miközben Erdei Zsoltot a jövőjéről kérdeztem.

- Néha kilátástalannak tűnik, és óhatatlanul keserű is vagyok, mert nincs még ellenfelem - fogalmazott a népszerű Madár . - Ugyanakkor edzésben vagyok, bármikor szólnak, tíz napon belül a legjobb állapotban várom a meccset.

Végre lőn világosság és jön Mohesen Moradian is - másodszor. Aztán füst, petárdák, vért stimuláló üvöltő AC/DC- zene, és a feketéhez szokott ringnép között felbukkan hófehérben a várpalotai fiatalember, aki 75 amatőr meccse közül ötvenet nyert meg, ám profi mérlege hibátlan: nyolcból nyolc siker, hat K.O. Riválisa három győzelem mellett egy vereséget is számlál, és a tét: a nyerő kihívhatja a WBF junior világbajnokát.

A himnuszokat a nyolcvan- éves várpalotai bányászzenekar adja elő, a magyar utolsó taktusait érces hang szakítja meg: előre, kurucok, támadás! . A tömeg válasza: hangorkán.

Vető idegesen és a közönség fantasztikus biztatása mellett kezd. Az iráni fiú gúnyosan mosolyog egy-egy keményebbnek látszó ütésnél, a publikum még tudja fokozni a hangerőt, már mindenki talpon van és biztatja a várpalotait. 

A második menet közepén Moradian a padlón, aztán másodszor, végül harmadszor is. Kovács Kokó István vezetőbíró az egyértelmű karmozgatással jelzi: nincs tovább, Vető kiütéssel nyer. 

Pillanatok alatt tele a ring, Jobbágy József, Oliver Duetschler menedzserek dobálják Gábort a levegőbe, aki először nekik és városának mond köszönetet. Moradian is felkapja a palotai bajnokot, ölben körbeviszi, sportszerű jelenet.

- Boldog vagyok, hogy ennyien eljöttek, mindent köszönök - mondja az immár hivatalos kihívóvá előlépett Vető.

- Csodálatos este volt, felejthetetlen élmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!