Sport

2009.12.02. 15:40

Teljes felelősség - Soha nem vágyott arra, hogy pilóta legyen

Veszprém - Szerencsére nem vagyunk egyformák. Van, aki élőben megnéz egy rali versenyt és élete hátralévő részében azon mesterkedik, hogy legalább egyszer beülhessen a pilótaülésbe és száguldhasson. Mások viszont az élmény hatására a rendezvény lebonyolításában szeretnének közreműködni.

Novothny Ottó

A veszprémi Stigelmaier József az utóbbiak közé tartozik. Huszonöt esztendővel ezelőtt sógora elhívta egy rali versenyre és ekkor megpecsételődött a sorsa.

- Nagyon tetszett, ahogy a sólyi erdőben főzőcskéztek a szervezők és remek volt a hangulat - meséli a veszprémi kórház gipszelőjében 34 éve dolgozó rali vezetőbíró. - A következő évben, tehát 1985-ben a veszprémi ralin már pályabíró voltam, majd egy ével később elvégeztem a tanfolyamot és azóta nem hiányzom a versenyekről.

Éppen tíz esztendő gyakorlat és tapasztalat begyűjtése után kérte fel Lakatos Lajos, hogy vállalja el az egyik gyorsasági szakasz vezető bírói feladatait.

- Első osztályú versenyen kezdtem Porván - folytatta a történetet a sportember. - Ilyenkor egy személyben kell felelnem a rám bízott szakaszért. Jogom van megszakítani a versenyzést, ami többször is előfordult már egyébként, ha nem volt tökéletes a biztonság. Természetesen mindent adminisztrálni is kell és nagyjából száz ember tartozik ilyenkor a szinte állandó csapatunkhoz.

Kérdezem, hogy soha nem vonzódott a ralihoz, mint résztvevő.

- Nem, civilben persze vezetek, óvatos sofőr vagyok - feleli kapásból. - Ültem már többször raliautóban, vittek néhány kört, de valahogy nem annyira ragadott meg az élmény. A lányom Judit, négy éve vizsgázott, azóta a csapatomban dolgozik. A feleségem az ezredfordulóig velem tartott a versenyekre, akkor egy halálos baleset után azt mondta, nem szívesen jön többet. Persze azóta is támogatja a hétvégi programjainkat, hiszen abból van bőven. Veszprémben, Egerben, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Nyirádon nincs rali a veszprémi stáb nélkül. Nagyjából négyszázan vagyunk.

Megjegyzem, hogy ez az elfoglaltság nyilván nem anyagi kérdés.

- Persze kapunk érte pénzt, de azt, vagy többet el is költünk egy-egy rendezvényen - fogalmazott egyértelműen. - Ezt csak szívvel lehet csinálni és nagyon fontos a következetesség, korrektség. Nálam soha nem volt kivételezés, aki vét a szabályok ellen, az jegyzőkönyvbe kerül. Megjegyzem, akad pilóta (akik között sok az ügyes kezű), akivel nehéz a dolgunk, mert a versenyzők zöme még a szabályokkal sincs tisztában.

A Mikulás rali természetesen mindig is az egyik kedvenc rendezvényük volt.

- Így van ez az idén is. Ráadásul ez különösen emlékezetes lesz, mert a lányom először ül be raliautóba, navigálni fog. Egyébként a bírói utánpótlás biztosított, állandóan jönnek fiatalok. Mi úgy osztjuk be őket, hogy rutinos sporttárs mellett ifjú munkaerő ténykedjen. Így lehet a tapasztalatokat átadni. Az biztos, hogy a rali mindig az életem része marad - fejezte be Stigelmaier József.

Már a Forma 1-ben is közreműködik

Stigelmaier József beszámolt róla, hogy öt évvel ezelőtt megfűzték és a Forma 1-be is beszállt. A Hungaroring 14-es pontja már esztendők óta veszprémi. Itt évenkénti váltásban hol beavatkozóként, hol tűzoltóként segítik a futamok sikeres lebonyolítását a veszprémi résztvevők. József elmondta: ők tulajdonképpen hozzá sem nyúlhatnak a pilótákhoz, de ha baj van, akkor segítenek nekik. Egyébként pedig szeretik ezt a munkát, tulajdonképpen öt méterről nézhetik a versenyt, persze szigorúan füldugó használata mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!