Sport

2010.02.04. 12:36

Bírják a tempót - Soósra már dr. Mezey György is felfigyelt

Felcsút, Veszprém - A mérkőzés legjobbja volt, szinte egyáltalán nem hibázott. Ilyen hibátlan, okos futballt alig láttam. Ha így folytatja, hamarosan az első keretben találhatja magát. Melegen ajánlom őt szurkolóink figyelmébe.

Horváth Gábor

Kötve hiszem, hogy az ország egyik legelismertebb, hazánk válogatottját utoljára világbajnokságra vezető labdarúgó-szakembere gyakran ragadtatná magát ilyen, vagy ehhez hasonló dicsérő mondatokra.

A megcélzott, Soós János tehát hatványozottan büszke lehet a feladó, dr. Mezey György elismerésére. Az NB I-es listavezető Videoton FC szakvezetőjének, egyik edzőmérkőzés utáni szavait mi is jó érzéssel olvastuk, hiszen a szóban forgó fiatalember veszprémi nevelésű. 

- Nagyon hízelgő, ha egy olyan neves szakember, mint Mezey György jó véleményt mond a játékomról - reagált szerényen a szembesítésre Soós János, aki egy hónapja igazolt a székesfehérvári egyesülethez.

A veszprémi utánpótlás-egyesületben nevelkedett, 19 éves fiatal az NB III-as felnőtt együttes stabil tagjaként hívta fel magára a székesfehérváriak figyelmet.

Az első osztályú klub január elején le is igazolta a tehetséges középpályást, aki a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiára költözött és az ott székelő Videoton NB IIben szereplő ligacsapatával kezdte meg a felkészülést.

- Hét-nyolc gyakorlásunk van hetente, rengeteg felkészülési mérkőzést játszunk, és sokszor veszünk részt kétkapus edzésen az NB I-es keret tagjaival. Utóbbiak remek alkalmat szolgáltatnak arra, hogy megmutassuk magunkat. Épp egy ilyen gyakorlást követően szerepelhettem az első csapat edzőmérkőzésén - mesélte a már az U-19-es utánpótlás válogatottban is bemutatkozott, fiatal labdarúgó Mezey György elismerő szavainak előzményéről.

A fehérvári (felcsúti) szerződésnek persze emellett még számos előnye van.

- Az akadémián fantasztikusak a körülmények, ráadásul jövőképként egy NB I-es elitcsapat van előttünk. Nagy élmény a profik között szerepelni, rengeteget lehet tanulni tőlük.

Felmerült az is, hogy Veszprémben maradok, de ez egy olyan lehetőség volt, ami nem hiszem, hogy sok adódik az ember életében. Természetesen továbbra is szorítok nevelőklubomnak, remélem, hogy sikerül megnyernie a bajnokságot - mondta el a labdarúgó pályafutása mellett tanulmányait is szorgalmasan folytató fiatal, akinek az edzések mellett a veszprémi Vetési Albert Gimnázium óráit is van ideje és ereje látogatni.

A jövőre érettségiző diák hétfőnként iskolába jár a többi napon futballozik és tanul, jövőre szeretne a leérettségizni, ami pedig a zöld gyep környékét illeti: célja a stabil csapattagság mind a klubban, mind az utánpótlás válogatottban, na és persze a folyamatos egyéni fejlődés.

Soós János nem egyedül költözött Felcsútra, vele tartott Babos Barnabás is, aki szintén a VFC USE neveltje. A 19 éves csatár az NB III Bakony csoportjának őszi gólkirályaként váltott egyesületet.

- Sikerült beilleszkedni, a munka kemény, ezzel együtt remekül érezzük magunkat. Úgy érzem, a játék sem megy rosszul, igaz a gólszerzéssel egyelőre adós maradtam. Remélem, hogy hamarosan sikerül a kapuba találnom.

Hozzá kellett szokni a nagyobb ritmushoz, a gyorsabb játékhoz, de tudjuk tartani a lépést. Idővel természetesen szeretnék bemutatkozni az első csapatban persze tisztában vagyok vele, hogy először az NB II-es keretben kell helytállnom. Összességében szerintem jól választottunk, amikor eldöntöttük, hogy a székesfehérváriakhoz igazolunk - válaszolt érdeklődésünkre a kiváló támadó. 

Mostantól kezükben a saját sorsuk

Mezey Györgynél jobban senki nem ismeri itthon a nemzetközi futballkövetelményeket. Amikor a véleményemet kérdezte Soós Jánosról, az válaszoltam neki, hogy nem tudom megmondani, hol lehet a pályafutása csúcsa. Ez a legnagyobb dicséret, amit elmondhattam róla. Egy nagyon okos és hihetetlenül technikás labdarúgóról van szó.

Babos Barnabás is sokat fejlődött az utóbbi évben, gyorsasága, dinamizmusa és különleges rugótechnikája révén ideális csatár válhat belőle. Mostantól minden az ő kezükben van - nyilatkozta tanítványairól lapunknak Rugovics Vendel, a Veszprém FC USE szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!