Sport

2010.07.07. 11:24

Nem szeppent meg - Kemény Dénes Fergusonnál járt

Balatonfűzfő - Az tetszett neki a legjobban Sir Alex Fergusonban, hogy tőle kérdezte meg mennyi ideig nem szabad még gólt kapnia a rekordhoz Edwin van der Sarnak. Válaszolni ugyan nem tudott, de a tanulságoknak örült.

Novothny Ottó

A magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya többször is bejutott a Manchester United világhírű mesterének különszobájába. Kemény Dénesnek imponált, hogy a skót szakember elismerően beszélt a csapatsportágban megszerzett három olimpiai aranyéremről. 

- Ez a siker felkeltette az érdeklődését - mesélte élményeit a vízilabda-társulattal Balatonfűzfőn edzőtáborozó mester. Remek hangulatban beszélgettünk, pillanatok alatt lelkesen mesélt a szenvedélyéről, ami a labdarúgás.

- Sokan megilletődötten hallgatták volna.

- Azt gondolom, hogy ő sem érezte volna magát jól, ha én megszeppenek. Tapasztalatot cseréltünk például a nem játszó játékosok motiválásával kapcsolatban. Borzasztó büszke volt azokra a fiúkra, akiket már gyerekkoruktól istápolt: Scholes, Neville nevét emlegette. Egyébként nem volt könnyű szót értenünk, mert az angol tudás kevés, ő ugyanis skótul mondja, amihez nagyon oda kell figyelni.
 
- Olyan gyakorlati tudnivalókat is szerzett, melyeket később felhasznált?

- A Manchester meccseire bárki bejuthat, ha jegyet vesz. Az edzésekre viszont csak kevesen mehetnek be. Én több alkalommal ott lehetem és Peking előtt olyan dolgokat láttam, melyeket aztán beépítettem a munkánkba. Ami különösen tetszett: tőlem kérdezte meg, hogy a kapusuknak hány percig kell még gólmentesnek maradnia, hogy megdöntse a rekordot. Ez mutatja, hogy őt sem érdeklik egyáltalán az egyéni csúcsok, kizárólag a csapat sikerével törődik. Persze válaszolni nem tudtam, ám azt megállapítottam, hogy ebből a szempontból egyformák vagyunk.
 
- Ugyanakkor biztosan különböző módon reagálnak a szerb szó hallatán.

- Nekem az jut eszembe, hogy a jövőben a szerbiai magyarok gondtalanul utazhatnak.
 
- És ha kissé nedvesebb területre tévedünk?

- Kiváló kajakosaik vannak, amit bizonyít honosított olimpiai bajnoknőnk, Janics Natasa.
 
- Akkor most ugorjunk bele végre a vízbe.

- Okosan csinálták, mert erős, fiatal, új csapatot építettek fel, akik zökkemőmentesen viszik tovább az "öregek" szintjét. Lépéselőnyben vannak velünk szemben, hiszen mi most gyúrjuk egybe a társaságot, ők pedig készen vannak már.
 
- Ez önkritika is egyben?

- Ezúttal nincs okom erre, mert az utánpótlás-nevelés nem igazán az én feladatom.
 
- Igaz, "csak" a negyedik aranyat kell megnyernie.

- Hiszek abban, hogy így lesz, ezért is csinálom. Persze tisztában vagyok azzal, amennyiben vesztünk, kritizálni fognak. Nem az újságírókra gondolok elsősorban, az elnézést, de kevésbé érdekel, hanem a benzinkutasra, aki úgy néz majd rám, hogy az rosszul tud esni. Azért is dolgozunk, hogy ez ne így legyen.

Kemény Dénes megemlítette még, hogy a skót labdarúgó szakembernek első alkalommal szarvaskolbászt vitt ajándékba.

A United mestere komolyan kifaggatta a kapitányt, hogy miként kell fogyasztani ezt a szalámit. Aztán, amikor később találkoztak, Ferguson első kérdése az volt: "hoztál még olyan nagyon finom kolbászt?" Kemény Dénes azonban akkor más finomságokkal lepte meg a futballedzőt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!