Sport

2010.07.27. 14:11

Rugalmas alkalmazkodás

Egészen furcsa helyzet alakulhat ki az új sportos törvény majdani életbelépésével. Ismert, az öt kiemelt látvány csapatsportágat (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda) ezentúl a tervek szerint hatalmas adókedvezményekkel lehet támogatni.

Novothny Ottó

Sokan persze keseregnek, hogy vajon mi lesz a többivel? Az évtizedeken át alapként kezelt atlétikával, úszással, de persze a sor folytatható szinte korlátlanul. (Nehéz arra pontos magyarázatot találni, sőt valószínűleg örök vitatéma lesz, miért pont ez az öt került a kalapba.)

Ugyanakkor, bármilyen hihetetlen, az új helyzet éppen a "mellőzött" sportágak problémáira nyújthat jó megoldást, feltéve, ha az önkormányzatok kellőképpen rugalmasan alkalmazkodnak a hamarosan kihirdetendő törvényhez.

Hiszen köztudomású, kevés kivételtől eltekintve, a klubok legfőbb szponzorai eddig az önkormányzatok voltak. Nem kell messzire menni, ha a megyeszékhely esetét nézzük, ott a sportra fordítandó állami pénzek hetvennél is több százalékát vitték el eddig évente a most kiemeltek közé került mozgásformák! A helyzet a kisebb településeken, ahol van labdarúgó csapat, még brutálisabb lehet, mert biztosan volt hely, ahol akár az összes sportra szánt pénzt a focisták kapták.

Feltételezve, hogy az önkormányzati sporttámogatás összege megmarad, mostantól alapjaiban lehet a térképet átírni. A kiemelt sportágak ugyanis, ha jól teszik a dolgukat, a jövőben egyáltalán nem szorulnak majd az önkormányzati támogatásra, hisz bármely cég, vállalkozó, vállalat ajtaján kopognak, azok nyilván boldogan "öntik" majd a pénzt szeretett sportágukba. Vagyis, az önkormányzati sporttámogatási rendszer szerkezetének megváltoztatásával, a nem kiemelt sportágak eddig soha nem látott összegekhez juthatnak, sőt bőven lehet pénzt átcsoportosítani tömeg-, szabadidő- vagy éppen diáksportra, amit a törvény például nem is említ.

Mindez persze csupán elmélet, minden a gyakorlatban derül majd ki. Tartok tőle, hogy az önkormányzatok boldogan élnek majd a lehetőséggel - és az eddig (egyébként méltatlanul kicsi) sportra szánt támogatások egészen más területen bukkanak fel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!