Sport

2010.08.17. 14:06

Coulthard, a szakértő - A világhírű skót pilóta volt a magyar futam sztárja

A 2010-es mogyoródi Magyar Nagydíjon a versenyzők mellett a legnagyobb sztárnak David Coulthard számított. A Forma1-től két évvel ezelőtt búcsúzott pilóta szívesen fényképezkedett a paddock látogatóival, s ha ideje engedte, szóba elegyedett a médiával is.

Horog László

A jelen nagymenőivel szóba állni szinte lehetetlen. Egy-két kérdés, majd udvarias válasz a megtermett biztonsági őrök gyűrűjében, aztán a pilóta elköszön, azonnal eltűnik a versenyzők otthonául szolgáló ultramodern, minden kényelemmel felszerelt kamionban. Ám a korábbi menők, ha idejük engedi, szívesen állnak rendelkezésre. David Coulthard  mikrofonnal a kezében sétálgatott - néha nagyon sietett - a meghívott különleges vendégek, a versenyzők és az újságírók által látogatott utcában. Ha nem a BBC kamerája elé állt, a McLaren kamionjában figyelte az eseményeket.

- A budapesti futamot megelőzően Sebastian Vettelnek adtam a legtöbb esélyt, a fiatal német versenyző ugyanis nagyon gyors volt az időmérő edzéseken, magabiztosan rótta a köröket. A rajtot is jól kapta el, aztán hibázott, amiért boxutca-áthajtásos büntetést kapott. Ez pedig a győzelmébe került, csapattársa, Mark Webber és Fernando Alonso is elé került, Vettel a harmadik helyen ért célba. Ettől függetlenül remek versenyző, esélyes a világbajnoki címre - mondja Coulthard.

Amikor arról faggatom, kit tart az idei szezon legnagyobb favoritjának, rövid gondolkodás után hozzáteszi, bármi megtörténhet, nagyon szoros az élmezőny, Webber, Hamilton, Vettel, a tavalyi győztes Button és a korábbi kétszeres  bajnok spanyol Alonso is befuthat. Míg tavaly a Brown GP a szezon első felében állva hagyta a mezőnyt, most nagy a tülekedés, a Red Bull, a McLaren és a Ferrari - bár ők csak az utóbbi időben találtak magukra - is nagyon erős.

Coulthard utolsó futamát 2008 novemberében futotta Brazíliában, versenyzői pályafutását a Red Bullnál fejezte be, majd az istálló alkalmazásában maradt tanácsadóként, sőt, a 2009-es évad első néhány futamán tartalékversenyzőként is közreműködött. Most a BBC-nek dolgozik, minden futamon a helyszínen működik közre.

Mivel mindössze  másfél éve vonult vissza, a jelen összes versenyzőjét kiválóan ismeri, a legjobb viszonyban az angol Jenson Buttonnal van, vele találkozik a legtöbbet. Mindketten Monte-Carlóban élnek, igaz, így van ezzel a pilóták döntő többsége.

Coulthard a nagy cirkusz helyszínei közül Monacót, valamint Montrealt és Melbourne-t szereti leginkább, de  mosolyogva teszi hozzá: Budapest is gyönyörű város, ide is mindig örömmel érkezik.

Komolyabb baleset nélkül megúszta másfél évtizedes Forma1-es karrierjét - ő szerezte a legtöbb pontot azon pilóták között, akik nem lettek világbajnokok -, nem csak a földön, a levegőben is szerencsés volt. 2000 májusában, saját gépén Nizza környékén repült barátnőjével és személyi testőrével. Motorhiba miatt kényszerleszállást hajtottak végre, a gép pedig a földbe csapódott, a két pilóta életét vesztette, ám Coulthard és két hozzátartozója túlélte a balesetet.

Az eset után három hónappal következő mogyoródi nagydíj előtt az a szóbeszéd járta, hogy az eset nem volt véletlen, a versenyzőt óvták a túlzott nyilvánosságtól, különleges biztonsági intézkedések közepette rótta a köröket.

Coulthard most Monacóban él, egy luxushotel tulajdonosa, valamint elegáns szállodái vannak Nagy-Britanniában is.

 

Hiába vezetett jól, valami mindig hiányzott a sikerhez

A Forma1-es cirkusz legnagyobb hazai szakértője, a futamokat évtizedek óta nyomon követő - több könyvet is író - Dávid Sándor szerint David Coulthardban minden tulajdonság megvolt ahhoz, hogy világbajnok legyen, tizenöt idénye során mégsem sikerült a legtöbb pontot összegyűjtenie a szezon végén.

- A világbajnok Jaques Villeneuve édesapjához, Gilles Villeneuve-hez tudnám hasonlítani, aki szintén nagyon gyors volt, mégsem lett világbajnok. Előfordult, hogy Coulthardot a McLarennél töltött idényei során Mika Häkkinennel szemben favorizálták, lévén a finnt korábban kétszer világbajnokká koronázták. Ám a skót soha nem lett világelső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!