Sport

2010.08.03. 13:54

Jövőre jobb lehet - Orbán Éva tizenkettedik, Tóth Lívia tizenötödik

Veszprém - A barcelonai atlétikai Európa-bajnokságon a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubot (VEDAC) egyéni számokban két sportoló képviselte. Orbán Éva kalapácsvető a felnőttek között először döntőzött, és tizenkettedik lett, míg Tóth Lívia 3000 méter akadályon ezúttal nem jutott a fináléba és 15. helyen végzett.

B. Virág Rita

A kalapácsvető Orbán Éva idén rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, rendre 70 méter közelében dobott, ezért joggal várták tőle a szakemberek, hogy az Európa-bajnokságon döntőbe jusson. Éva sikerrel vette az akadályt, magabiztosan harcolta ki a fináléban való részvételt, azonban ott már nem tudott kiemelkedőt mutatni és végül a 12. helyezést érte el.

- Úgy éreztem, hogy fejben kicsit leeresztettem, nem tudtam úgy koncentrálni, ahogy szerettem volna - kezdte a sportoló.

Az Egyesült Államokban tanuló Éva elmondta, amerikai edzője, Dan Lange most is rengeteget segített neki.

- A barcelonai döntő igen fontos állomás a karrieremben. Korábban akadt egy hullámvölgy, amikor nem éreztem elég erőt magamban, de tavaly szerencsére minden átfordult. Dan szerint ezek után magasabb célokat is kitűzhetünk, feljebb kell tennünk a mércét. Felszálló ágban van a pályafutásom, igen motivált vagyok és most már merek nagyokat álmodni.

Éva már a jövő évi dél-koreai világbajnokságról is beszélt, ahol ugyancsak a döntő a cél, és azt is hozzátette, a következőkben az átlagán kell javítani, vagyis szeretne 70 72 méter közötti dobó lenni.

A Los Angelesben tanuló kalapácsvető a hétvégi magyar bajnokságon a dobogó legfelső fokát célozza meg.

- Teljesen mindegy, miként zárult az Eb, jó formában érzem magam és az aranyéremért szállok harcba - húzta alá.

Tóth Lívia futónő 3000 méter akadályon képviselte hazánkat Barcelonában. A magyar csúcstartó idén nem mutatott igazán jó formát, különböző sérülések hátráltatták és egyéni legjobbját (9:30) még megközelíteni sem tudta.

- Úgy vágtunk neki az Eb-nek, hogy sajnos az idei eredményeim alapján nem volt reális a döntőbe jutás. A mostani szezonban 9:54-et futottam, az Eb-selejtezőben pedig 10:03-at, ami a tizenötödik helyhez volt elég.

Koós Hutás László tanítványa, a 30 esztendős Tóth Lívia tavaly sarokproblémákkal küszködött, bár októberben nem érezte magát egészségesnek, mégsem hagyta abba az edzéseket, csak februárban, amikor már menni alig tudott. Egy hónapos pihenőre kényszerült, aztán Marokkóban edzőtáborozott, ahol újabb sérülést szedett össze. Megint pihenő várt rá. Barcelona a szezonban a harmadik versenye volt.

- A hétvégi ob-n természetesen rajthoz állok. Csalódott lennék, ha nem nyernék. Már a jövő évi vébé is az eszemben van. 2003-ban az Universiadén futottam Deguban, ismerem a pályát. Remélem, ez szerencsét hoz és nem hátráltat semmi. Szeretnék megint a legjobbak közé tartozni - emelte ki.

 

Az előttünk álló hétvégén, augusztus 7-8-án rendezik meg a 115. atlétikai országos bajnokságot. A rangos eseménynek ezúttal Debrecen, a Gyulai István Stadion ad otthont. A megyéből várhatóan négy sportegyesület, a VEDAC, a Pápai SE, a DAK Ajka, valamint a Continent Company SE képviselteti magát. A veszprémiek közül több sportoló is akad, aki bajnokesélyes. A fent említett Orbán Éván és Tóth Lívián kívül Minczér Albert, valamint Takács Dávid vagy Kállay Dániel is a favoritok közt szerepel saját számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!