Sport

2010.08.17. 11:24

Vakon is követik - Zentai Tibor dobóedző nem fogad el részmegoldásokat

Veszprém - Nem a megszokott pedagógiai módszerekkel dolgozik. A vállalkozói szférából jött, és az ott megtanult céltudatosságot igyekszik tanítványaiba is belenevelni. Zentai Tibor hazánk egyik legsikeresebb dobóedzője úgy véli, az élsportban nem létezik demokrácia, csakis diktatúra.

B. Virág Rita

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) egyik legsikeresebb szakága a dobó, amelyet Zentai Tibor vezet 2001 óta.

A 36 éves edző Monostorapátiban nevelkedett, majd a középiskolai éveit a megyeszékhelyen töltötte. Itt ismerkedett meg a kalapácsvetéssel is. Úgy saccolta, aktív sportpályafutása 1989-től 1998-ig tartott, ezalatt felnőtt szerrel 65 méterig jutott.

- Gécsek Tibor és Kiss Balázs a csúcson volt ebben az időszakban, így igencsak beszűkültek a lehetőségeim és nem éreztem magamban olyan erőt, amivel továbbléphetnék. Az utolsó években már kacsingattam az edzői pálya felé, de az igazi változásig 2001-ig várni kellett - idézte fel a kezdeteket a veszprémi szakember.

Az említett évben az addigi szakágvezető Szabó Ernő rövidebb időre távozott a klubtól, Tibor pedig a helyére került. Elvégezte a középfokú edzői tanfolyamot is.

- Eleinte Gécsek Tibortól és Kiss Balázstól rengeteg hasznos tanácsot kaptam és a sportolói pályafutásom alatt megszerzett tapasztalatokból is rengeteget merítettem.

Zentai Tibor mára hazánk egyik legsikeresebb dobóedzője a felnőtt, utánpótlás, junior korosztállyal foglalkozik, két segítője, Páli Viktor és Lévai Dóra pedig a 10-15 éveseket trenírozza.

Tibor csoportjába fantasztikus tehetségek tartoznak. Hudi Ákos junior világbajnoki ezüstérmes, Schwéger Norbert, de nála edz az ifjúsági olimpiai résztvevő Töreky Balázs vagy a Kiss Balázs utódjának tartott Pásztor Bence is.

- Sokszor felmerült már bennem az a kérdés, elég vagyok-e ezekhez a fiatalokhoz. Meddig tudom őket elvinni. Szinte nap mint nap megfogalmazódik bennem ez a kérdés. Azonban addig, amíg a szakmai kérdéseimre választ tudok adni, amíg képes vagyok a mérleg pozitív serpenyőjét telepakolni, addig azt gondolom, ott a helyem mellettük - osztotta meg őszinte érzéseit az edző.

Látható büszkeséggel mesélt arról, tanítványai vakon követik tanácsait. Elmondta, a dobópályán rendkívül következetes, sportolóinak kőkemény elvárásoknak kell megfelelniük, ugyanakkor amolyan pótapa szerepet is betölt náluk. Kis csapata minden tagja tiszteli, becsüli annak dacára, hogy szerinte az élsportban nem létezik demokrácia csakis diktatúra. Nem fogadja el a részmegoldásokat, nem szeret hátratekinteni. A vállalkozói szférából jött és az itt elsajátított céltudatosságot adja át minden dobójának. Határozottan jelentette ki, a sportpályán még a szerelem sem tudja eltéríteni, kedvese Lévai Dóra ezt néha nehezen is tűri.

Zentai Tibor a Magyar Atlétikai Szövetség edzőbizottságában is ténykedik, emellett saját vállalkozást visz. Reggeltől estig dolgozik, hogy álmát valóra váltsa.

- Szeretném, ha világversenyen valamelyik tanítványomnak szólna a Himnusz. Azt hiszem, az edzői pályafutásom legcsodásabb pillanata lenne. Remélem, már nem kell sokat várnom rá.

 

A jövő évben, 2011-ben rengeteg atlétikai világversenyt rendeznek, ahol Zentai Tibor tanítványai bizonyíthatnak.

Az ifjúsági világbajnokság favoritjának tartják Pásztor Bencét, akinek nem titkolt célja, hogy világrekorddal nyerje az erőpróbát. Az utánpótlás Európa-bajnokságon a dobogót célozza meg Hudi Ákos is. A felnőtt világbajnokságon Orbán Évától várható jó eredmény, legalább a döntőbe jutás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!