Sport

2011.01.26. 19:18

Vagy te, vagy én - Küzdelem négy végtaggal

Budapest - A küzdősportok minden ország hagyományai között felfedezhetők. A közös távol-keleti gyökérből aztán Japánban kialakult a karate, míg Kínában a kung-fu. Utóbbi amerikanizálódott változata a kickbox.

Novothny Ottó

A bevezetőben ismertetett rövid, de lényegre törő történelmi áttekintést Leyrer Richárd, a Magyar Kickbox Szövetség elnöke mesélte, amikor a sportág kialakulásáról kérdeztem.

- A kickbox két változata ismert - folytatta a sportvezető, aki a Nemzeti Sportszövetség alelnöke is egyben. - Az egyik a tatamis, ahol a jól felkészített fiatalok nem arra törekednek, hogy küzdőképtelenné tegyék ellenfelüket, hanem pontozással érik el a győzelmet. A ringben más a helyzet: ott érvényesül a vagy te, vagy én szabály. Itt is előfordul, hogy a bírák döntenek, de benne van a pakliban az is, hogy valaki önként feladja a csatát vagy leléptetik. Utóbbiból nőtt egyébként ki a K1-es szabályrendszer.

- Rengeteg küzdősport-mester csábít a foglalkozásokra, miért választaná valaki a kickboxot?

- Engem nem zavar, ha valaki más szakágat választ, ilyenfajta féltékenység nincs közöttünk. Miért kickbox? Röviden egy évszámmal válaszolnék: mert 2011-et írunk. Hosszabban: mert az ember a sportszerű küzdelmen keresztül megtanulja saját határait, megismeri önmagát, fejleszti személyiségét, illetve elsajátítja egy az egyben a tisztességes harcmodort. Nálunk mind a négy végtagot egy időben, egyszerre használjuk, és nem utolsósorban a kickboxszal bárki megvédheti önmagát.

- Minden sportág egyetlen célja: bekerülni az olimpiai műsorba.

- Ebben igaza van, mi sem vagyunk ilyen szempontból kivételek. Ugyanakkor jó küzdőként sosem adjuk fel ennek reményét. Mindenképpen előrelépés, hogy négy évvel ezelőtt felvettek az AGFIS tagjai közé, ahová tizenhárom esztendőn keresztül nem sikerült bejutnunk. Ez az "előszoba", ha úgy tetszik, de borzasztó nehéz lesz ez a további harc.

- A küzdőművészeti világjátékokon a hazai kickbox bizonyított.

- Az említett eseményen Kínában tizenhárom sportágban szerepeltek a legjobbak, a magyarok hétben kvalifikálták magukat. Ám egyedül mi léphettünk fel a dobogóra, méghozzá egy arany-, három ezüst- és ugyan- ennyi bronzérmet nyertünk.

- Veszprém megyében a kickbox kevésbé ismert.

- Azt tudni kell, hogy országosan ötezer-négyszáz igazolt tagunk van. Ennél többel csak a karatésok dicsekedhetnek, viszont mi vagyunk a legeredményesebbek. Azt talán kevesen tudják, és ez a mi hibánk is, hogy a thaibox is hozzánk tartozik, így a veszprémi klubbal évek óta kitűnően működünk együtt.

 

A kickbox, mint versenycentrikus küzdősport az 1970-es években alakult ki Amerikában és Nyugat-Európában. Leyrer Richárd, az 51 esztendős üzletember a hazai szervezet elnöke. Formagyakorlatban és küzdelemben mérik össze tudásukat űzőik, utóbbiban öt szabályrendszer alapján (a különbséget az ütések és rúgások ereje adja). A sportág világszervezete a WAKO, melynek kilencven ország a tagja. A világ legeredményesebb női kickboxosa a magyar Pesuth Rita, aki hatszor nyert egyéni világbajnoki címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!