Sport

2011.07.11. 14:12

Kvótaszerzés és országos csúcs a Balaton-bajnokságon

Veszprém - Megrendezték az ötvenharmadik Nemzetközi Atlétikai Balaton-bajnokságot. A veszprémiek közül Gönczöl Máténak sikerült kvótát szereznie. Gyurátz Réka pedig új U18-as országos csúcsot dobott kalapácsvetésben.

Szabó Zsuzsanna

A rendkívüli nagy hőség ellenére kiemelkedő eredmények születtek a veszprémi stadionban zajló 53. Nemzetközi Atlétikai Balaton-bajnokságon. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprém Megyei Atlétikai Szövetség közös eseményén a versenyzőknek lehetőségük volt arra, hogy helyet biztosítsanak maguknak a tallinni junior Európa-bajnokságon való szerepléshez. Meghívásos versenyzőként vettek részt a versenyen a VEDAC junior és ifjúsági korú atlétái is. Közülük Gönczöl Máté már hosszú hónapok óta küzdött a junior Európa-bajnokság A szintjének teljesítésért, és a Balaton-bajnokság volt az utolsó lehetősége, hogy 13.90 másodpercen belül fusson 110 méter gáton. Végül sikerült teljesíteni a szintidőt, 13.87 másodperccel ért célba.

A legnagyobb várakozás részben a női kalapácsvetés versenyszámát előzte meg, ahol a VEDAC kétszeres olimpikonja, Orbán Éva próbálkozott a magyar csúcs megdöntésével. A kísérlet nem sikerült neki, ám egy aranyéremmel azért vigasztalódhatott. A hármas veszprémi sikert elért női kalapácsvetőknél ugyanis magabiztosan győzött 66,86-tal, második helyezett lett Fertig Fruzsina (59,67), harmadik a szintén helyi színeket képviselő Lévai Dóra (58,50). A női kalapácsvetők versenye Szabó Ernő mesteredző emlékét őrzi, a vándorserleget a VEDAC egykori edzőjének özvegye, Szabóné  Harlai  Katalin  adta át.

A női kalapácsvetők mellett a VEDAC-os dobók további négy érmet szereztek. Molnár Boglárka gerelyhajításban, Páli Viktor súlylökésben lett második, továbbá bronzérmet szerzett Mozsdényi Dávid diszkoszvetésben és Dobos Máté kalapácsvetésben.

Veszprémi győzelem született férfi négyszáz méter gáton is, Bartha László 53.97 másodperccel bizonyult a legjobbnak. A veszprémi futók összesen három ezüstérmet gyűjtöttek be, Takács Dávid 800 méteren, Szalai Benjamin 5000 méteren, Loránd Lilla pedig 400 méteren lett második.

A VEDAC egykori, tragikus körülmények között elhunyt futójának emlékét őrzi a női 400 méter gát versenyszáma, amit a zalaegerszegi Némethy Zsófia nyert meg, a díjat a sportoló édesapja, Stark Tamás adta át.

Nagy csatát vívott junior kalapácsvetésben az Európa-bajnokságra készülő Árvai Krisztián és Töreky Balázs is, ezúttal utóbbi nyert. Az ifik között egyéni csúcsot, 64.03 métert dobott Ikládi Patrik.

A Balaton-bajnokság a nyári, szintteljesítési időszak egyik kiemelkedő versenye, amit jelez az is, hogy diszkoszvetésben új kuvaiti nemzeti csúcs született, Essa Zankawi 56,69 métert dobott. A szombathelyiek fiatal tehetsége, Gyurátz Réka 3 kg-os szerrel új U18-as országos csúcsot dobott (69.40), és mindössze 20 centiméterrel maradt el a világcsúcstól.

A szenioroknak is rendeztek külön versenyeket, ahol szintén jól szerepeltek a veszprémiek, összesen nyolc aranyérmet gyűjtöttek be. Borbély Gáborné 100 méteren, 200 méteren, távolugrásban és hármasugrásban is nyert, a futók között Kósa Zoltán 400 méteren bizonyult a legjobbnak. A dobók között Gosztolai Mária súlylökésben és diszkoszvetésben, Benes Magdolna kalapácsvetésben nyert, Fekete Géza pedig gerelyhajításban szerzett aranyérmet.

A szervezők előzetes szándéka az volt, hogy az idei rendezvény egy még szélesebb látogatói kör igényeinek a kielégítését szolgáló sporteseménnyé váljon, ezért a korábbiaktól eltérően a versenyek mellett most még több kiegészítő szabadidős és sportprogram közül választhatott a közönség. Németh Attila, a VEDAC ügyvezetője elmondta, ez a cél részben megvalósult, hiszen a nagy hőség ellenére is viszonylag sokan látogattak ki a versenyekre. Főként a gyermekprogramok örvendtek nagy népszerűségnek, a legkisebbeket ugyanis képességfejlesztő játékok, arcfestés várta, de a bátrabbak még a pónilovaglást is kipróbálhatták. Az amatőr sportkedvelők pedig többek között streetball-bajnokságon és kispályás labdarúgásban próbálhatták ki tehetségüket.

 

Az idei Balaton-bajnokság igen sokszínűvé vált a számos nemzetközi sportolónak és a programoknak köszönhetően. A több mint kétszáz atléta részvételével zajló versenyen a népes hazai élmezőny mellett még Srí Lankából, Ománból és Kuvaitból is érkeztek versenyzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!