Sport

2011.07.02. 08:52

Pápa után Athén a cél

Pápa - Tanévzáró van a Balla Róbert téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola udvarán. Az ünnepet nemcsak a kezdődő vakáció, hanem az athéni olimpiai utazás is izgalmassá tesz a diákok számára.

Nagy Imre

- A speciális olimpiai mozgalom az értelmi fogyatékosok versenye. Az utóbbi tíz évben ezen belül egyesített sport-projekt indult. Ez az integráció jegyében az épek és a fogyatékkal élők közös sporttevékenységét jelenti - tudtam meg az indulás előtti beszélgetésen Szalai Dezső labdarúgó edzőtől. 
- Mi tíz éve veszünk részt a Speciális Olimpiai Szövetség által rendezett országos versenyeken. Nemzetközi megmérettetések előtt szoktak tartani válogató versenyeket, majd a szakágvezetők kiválasztják a válogatott keretbe megfelelő játékosokat. Így van ez a futballban is. Nagy büszkeség, hogy Pápáról rendszeresen sokan kerülnek be a kiválasztottak közé. Most öten utaznak Athénba a futballválogatott kerettel.

Az athéni világversenyen tíz játékosból áll a keret, ebből tehát öt pápai. Tavaly Isztambulban szintén öten képviselték az országot, a sanghaji világjátékokon hárman voltak, a római Európa-bajnokságon szintén öten, a partnerjátékosokkal együtt. De jártunk már Svájcban is, ahol Európa-bajnokságot nyertünk. Rendszerint szép eredményekkel térünk haza. A speciális olimpiai versenyeken a legfontosabb a divizionálás. Ez azt jelenti, hogy különböző erősségi szinteknek megfelelően sorolják be a versenyzőket. Az erőfelmérők során kialakuló csoportok a nekik megfelelő ellenfelekkel kerülnek szembe, de a győztesek ugyanarra a dobogóra állnak, és ez minden gyerekünknek óriási élmény - fogalmazott a szakágvezető.

 


 
- Repülőgéppel utazunk, körülbelül száztíz fő képviseli az országunkat. A Sándor-palotában tettünk olimpiai esküt a köztársasági elnök úr előtt, van formaruhánk, a szervezők tehát megadják a módját - mondta mosolyogva Szalai Dezső.
 
- Iskolánk atlétikában is érdekelt. Ebben a sportágban egy sportolónk vesz részt az athéni világjátékokon négyszáz és nyolcszáz méteren, illetve a négyszer százas váltó tagjaként. Nincs előzetes várakozásunk, azt szoktam kérni a versenyzőimtől, hogy amit tudnak, azt magabiztosan hajtsák végre. Hogy ez mire lesz elég, az mindig az ellenféltől függ - mondta el Szautner Mihály atlétika edző, szakágvezető. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!