Sport

2012.07.23. 17:15

A jövő kis tigrisei

Balatonudvari - A korábbi évek sikereire tekintettel idén már harmadik alkalommal lesz Magyarország a házigazdája a junior golfozók Európa-bajnokságának.

Szabó Zsuzsanna

2010 és 2011 után is folytatódik a sorozat, a Magyar Golf Szövetség és a balatonudvari klub ugyanis immár harmadszor kapta meg a lehetőséget a nemzetközi szervezettől, hogy július 26. és 28. között megrendezze az European Young Masterst, azaz a junior golf Európa-bajnokságot. Sarlós Tibor, a balatonudvari klub igazgatója elmondta, a Nemzetközi Golf Szövetség szabályai értelmében egy ország legfeljebb háromszor kaphatja meg az Eb rendezési jogát, így az idei lesz nálunk az utolsó.

Érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi év a Magyar Golf Szövetség és a golfsport születése századik  évfordulójának jegyében telt, idén pedig az európai szakszövetség ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját.

A  Balaton melletti pályákon ma gyakorlással kezdődő küzdelemben összesen huszonkilenc nemzet 109 legkiválóbb junior korú golfjátékosa vesz részt, hogy kiderüljön, kiből lehet a jövő Tiger Woodsa. A mezőny színvonalára egyébként jellemző, hogy a résztvevők profik, többen már felnőttversenyeket is nyertek.


 
Az udvariban versenyző tizenhat éven aluli fiú és lány golfozók három versenynapon keresztül mérik össze tudásukat a festői szépségű környezetben fekvő hatvanhét hektáros pályán. A fiatal golfosok dolgát számos elem is nehezíti majd a pályán, ahol többek között három és fél hektáros mesterséges tórendszert alakítottak ki. Ezenkívül különlegességnek számít a pálya területén található védett kőbánya is, melynek körbejátszása még a tapasztalt ütőjátékosok számára is valódi kihívás.
 
A magyarországi Európa-bajnokságra már tegnap elkezdődött a csapatok megérkezése és regisztrációja. A magyar színeket négy versenyző - Rózsa Csilla, Vu Fanny, illetve Horváth Marcell és Horváth Ádám  - képviseli, ebből Vu kivételével hárman az udvari klub sportolói, így nekik némi előnyt jelenthet a hazai pálya. Igaz, a szabályok szerint a versenyt megelőző egy hónapban ők sem játszhatnak a pályán, ezért ők is a mai és holnapi hivatalos gyakorlónapon léphetnek újra a versenyhelyszín zöld gyepére. A mai nap folyamán további versenyzők érkeznek, a versenyprogram pedig csütörtökön kezdődik (8.00 és 17.00 között), majd pénteken (8.00 és 17.00) folytatódik. Végül szombaton az utolsó körök lezajlása után (8.00-17.00) szombaton este záró programmal és ünnepélyes díjátadóval zárul.
 


Négy magyar golfjátékos lép pályára

A bajnokságon egyéni és csapatszinten zajlik a verseny, ahol nemzetenként, nemenként ketten indulhatnak. A magyar színeket női vonalon Rózsa Csilla és Vu Fanny, illetve Horváth Marcell és Horváth Ádám képviseli. Rózsa az udvari klubban golfozik, a tavalyi  korosztályos kontinensversenyen harmincharmadik lett. Idén jobb formában van (az idei Magyar Bajnokságon az első helyen végzett), ennek megfelelően jobb helyezést is várnak tőle. A két Horváth szintén a balatoni egyesületben ismerkedett meg a sportággal, Horváth M. tavaly a negyvenkilencedik helyen zárt. Vu pesti klub versenyzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!