Sport

2012.07.17. 06:10

Orbán Éva már rutinos olimpikon

Veszprém - Európa-bajnoki hetedik helyezéssel nyitotta a szezon legfontosabb részét. Megnyerte a Balaton-bajnokságot, a londoni olimpiáig pedig már nem versenyez. Orbán Éva kalapácsvető rutinos olimpikonnak számít, harmadszor vehet részt az ötkarikás játékokon.

B. Virág Rita

A nemrégiben Helsinkiben megrendezett Európa-bajnokságon nyolcadik helyen jutott a fináléba, majd itt egy helyet javítva hetedik lett. A döntőben az első két kör után még tizenegyedik volt, ám harmadikra a nyolcba dobta magát és folytathatta a versenyt. Végül 67,92 méteres teljesítménnyel az előkelő hetedik pozíciót foglalhatta el.

- Cseppet sem izgultam az első két forduló után, mert biztos voltam magamban. Egyszerűen minden idegszálammal arra figyeltem, hogy bejussak a nyolc közé, és ez végül sikerült is - kezdte a londoni olimpikon. - Örülök a helyezésnek, bár az eredmény lehetett volna jobb is, de mint tudjuk, idén nem csak ez az egy világverseny szerepel a programban.

- Öröm látni, hogy milyen kiegyensúlyozott. Minden szavából a magabiztosság sugárzik.

- Köszönöm, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon jól sikerült a felkészülésem. Úgy érzem, a tavalyi évhez képest most sokkal előrébb tartok mindenben, erőnlétben, mentálisan egyaránt.

- Sokaknak egy sem adatik meg, ön pedig már a harmadik olimpiájára készülhet.

- Különösen nagy öröm ez nekem. Athénban, 2004-ben még nagyon izgultam minden miatt. A tapasztalat számlájára írom, hogy most rendkívül nyugodt vagyok. Nagyon várom  magát a versenyt, kíváncsi vagyok Londonra is. Az is jó hír, hogy rengeteg ismerős lesz kint, akik szorítanak értem.

- A női mezőny évről évre erősebb. Már a döntőbe jutás is fantasztikus eredmény lenne.

- Nem akarok különböző jóslásokba bocsátkozni, így eredményről, helyezésről inkább ne beszéljünk. Valóban borzasztóan erős a női mezőny, néha abszurd eredmények is születnek. Most úgy érzem, a döntőbe jutás szenzációs teljesítmény lehet, bár sajnos itthon az emberek ezt nem így élik meg.

- Az Egyesült Államokban, ahol dolgozik és edz, jobban megbecsülik a "csak" döntős eredményeket?

- A tengerentúlon valahogy jobban értékelik a sportolókat, az emberek tisztában vannak vele, milyen kőkemény munka áll az eredmények mögött. Ugyanakkor itthon mi, magyarok mindig érmekben gondolkodunk, bár az is igaz, az elmúlt években valamelyest azért javult a helyzet ebből a szempontból.

- Korábban úgy nyilatkozott, a londoni szerepléstől teszi függővé, folytatja-e a kalapácsvetést.

- Jelenleg a VEDAC-on kívül igazi, komoly segítségem nincsen. Még nem tudom, merre érdemes elindulni, egyelőre az olimpiára koncentrálok.

- Odakint a veszprémi olimpiai bajnokot, Kiss Balázst is edző Dan Lange, itthon Zentai Tibor keze alatt készül. Hogyan lehet összefésülni a két szakember munkáját?

- Hivatalosan Dan irányítja az edzéseimet, Tibi pedig technikailag segít rengeteget. Persze, mivel itthon vagyok, ezért utóbbira most jobban támaszkodhatok, és kettejük szaktudását vegyítve igyekszem a legjobbat kihozni magamból. Remélem, sikerülni is fog.

 

A záróünnepélyen szívesen részt venne

Orbán Éva elmondta, augusztus 4-én utazik ki Londonba, így ezúttal sem tud részt venni a nyitóünnepségen. Az olimpiai formaruhát még nem kapta meg, mivel nem készült el, de bízik benne, hogy a következő néhány hétben erre is sor kerül. A záróünnepélyen viszont mindenképpen szeretne részt venni, hiszen 13-án repül haza, és épp ezen a napon fejeződik be az olimpia is. A hátralévő hetekben még a munkáé a főszerep, kemény edzésekkel igyekszik minél jobb formába lendülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!