Sport

2012.08.07. 05:15

Három sportág együtt

Veszprém - Sokan méltán büszkék arra, ha teljesítik a maratoni futás távját valamelyik versenyen. Azonban vannak, akiknek ez pusztán résztáv: őket nem véletlenül hívják ironmannek.

Novothny Ottó

Az elnevezés persze csalóka, hiszen hölgyek is vannak, ráadásul nem kis számban, akik nekiállnak, és a 3800 méter leúszását követően 180 km-t kerékpároznak, majd a végére, mintegy habként még lefutják a maratont.

A sportolók pedig a nagyvilágban egyöntetűen állítják: ez az a produkció, amely feszegeti az emberi kitartás és erő határait. Nem véletlen, hogy az ironman rendezvények népszerűsége folyamatosan nő, sokan szeretnének a "legek" klubjába belépni.

Nagyatádon huszonharmadik alkalommal rendezték meg a triatlonbajnokságot. Az eseményen 565-an álltak rajthoz, a váltóban pedig 228 csapat igyekezett minél előbb célba érni.

A Veszprémi Triatlon Egylet színeit tizenhét egyéni induló képviselte, és még két váltó is rajthoz állt a megyeszékhely klubjából.

Természetesen a fantasztikus teljesítmény roppant fegyelmezett és szigorú felkészülést kíván. Nem véletlenül mondják, hogy az ironman nemcsak a verseny napjáról szól, sokkal inkább az odáig vezető útról. A kihívás borzasztóan komoly, és ennek megfelelően csak kitartó edzésekkel, lelkiismeretes felkészüléssel lehet reménnyel rajthoz állni.

Nagyatádon a gyékényesi bányató volt az úszás helyszíne, melyet a bicajozás követett, hogy a végén tizenegy, egyenként 3800 méteres kört lábon tegyenek meg a kemény urak és hölgyek.

A veszprémiek közül Rónaszéki Balázs teljesítette a legrövidebb időn belül a távot, élete első ironmanjén rögtön a 30-34 esztendős korosztályban a dobogó harmadik fokára léphetett fel. Ehhez tíz órát és nyolc percet kellett töltenie a versenypályán.

A veszprémiek elmondták, hogy soha korábban olyan összetartással, kitartással nem készültek a nagyatádi eseményekre, mint az idei esztendőben. Kivétel nélkül mindenki amatőrként és a családja mellett vállalta a megpróbáltatásokat, a kemény úszó-, kerékpározó- és futótréningeket, hogy aztán elsősorban önmaga legyőzésének örülhessen a célba beérve.

A veszprémiek közül Deliné Lang Zsanett (30-34 év) bronz-, Juhász Miklós (50-54) és Fodor András (60-65) ezüst-, Angemann Tünde (35-39) aranyérmet érdemelt ki. A 30-34-es korcsoportban Burján Jenő 5., Sándor  Norbert 6., Denk 13., Horváth 16. lett. A 35-39-eseknél Esküdt Roland hatodik, Babos 11.

A 40-44 évesek közül Strommer 18., Schenek 19., Földi 24., Dely 26. helyen zárt. A következő korosztályban Zsebe Péter nyolcadik, az 55-59 éves kategóriában Nagy István a hatodik helyen ért célba.

A váltók közül a Horváth-kert Titánok a hetedik, a Vashiányosok a 45. lett. Az életmódcsapatoknál az Iron Bori (Brassay, Szóka) a dobogó harmadik fokára léphetett fel, a Last Mniute a 12., a Memmék a 96., a Gép-coop team a 137. lett.

Voltak, akik nem a triatlon-klub színeiben álltak rajthoz, közülük Vass (Szentgál) 20., Kukoda (Veszprém) 33., Bocska (Veszprém) 44., Pekli a 62., Móricz (Ajka) a 78. lett.

 

Volt olyan, aki kilencedszer teljesítette

Az ironman versenyzés egy idő után életmóddá válik, ha valaki először felkészül, utána ritka, hogy abba tudja hagyni a gyakorlást, a versengést. Például Fodor Andrásnak ez volt a kilencedik ironman szereplése, Nagy István hetedszer, Schenek Tamás ötödször, Strommer László, Burján Jenő és Földi József negyedszer állt rajthoz ilyen vetélkedésen. Babos Csaba, Dely Péter a harmadik, Horváth László, Deliné Lang Zsanett, Bocska Balázs, Pekli Márton második alkalommal ironmanezett. Voltak, akik először nyomták végig a távot: Angermann Tünde, Sándor Norbert, Dencz Róbert, Esküdt Roland, Zsebe Péter, Juhász Miklós, Kukoda Péter, Móricz Vilmos és Vass Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!