Sport

2012.10.04. 06:52

Orbán Éva hazai pályán folytatja

Veszprém - Zentai Tiborral, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) dobószakág-vezetőjével dolgozik tovább Orbán Éva magyar csúcstartó kalapácsvető. A korábban Kiss Balázst is olimpiai aranyig vezető Dan Lange-t és az Egyesült Államokat hat esztendő után hagyja ott a veszprémi sportoló.

Novothny Ottó

Orbán Éva bizakodva vágott neki az idei esztendőnek, remek felkészülés után abban bízott, sikerül bedobnia magát Londonban az olimpiai döntőbe. Ez végül nem jött össze és roppant csalódott volt.

- Az eredményeket látva a finálé nagyon messze volt. Magyar csúcs közeli eredményre lett volna szükség hozzá. Meg kellett volna dobnom, sajnos nem sikerült. Csalódott voltam, nehezen dolgoztam fel a sikertelenséget, ám az élet megy tovább, muszáj volt továbblépnem - kezdte a pápai származású, 28 éves kalapácsvető.


 
- Az olimpia előtt pénzügyi nehézségekről beszélgettünk, és felmerült önben a visszavonulás kérdése is.
 
- Úgy tűnt számomra, hogy a VEDAC-on kívül senkit sem érdekel, miként és miből készülök fel az olimpiára. Ezt egyszerűen elvárták tőlem és kész. Saját pénzből kellett mindent finanszíroznom, így edzőtáborba sem jutottam el. Még egy telefont sem eresztettek meg az illetékesek, megkérdezni, hogy vagyok, esetleg van-e valamire szükségem. Ettől elég labilissá váltam, elkedvetlenedtem. Az igaz, hogy a tavalyi pénzeimet mostanra kiegyenlítették, ám idén egy fillért nem kaptam, csak ígéretet. Ezekben pedig már nem hiszek. Ezért gondolkodtam a visszavonuláson, ám végül meggyőztek a klubnál és folytatom.
 
- Hat évig Amerikában élt, tanult, dolgozott és sportolt. Nehéz volt mindent maga mögött hagyni?
 
- Amerikában sikerült közgazdászdiplomát szereznem, megtanultam felsőfokon a nyelvet. A világ egyik legjobb edzője, Dan Lange keze alatt dolgozhattam. Sokat köszönhetek tehát ezeknek az esztendőknek. Önállóságra neveltek az ott töltött évek. Dannel mindent megbeszéltünk, de egyáltalán nem zártuk ki a folytatás lehetőségét. Úgy küldött haza, szedjem össze magam, töltődjek fel, és amikor készen állok, menjek.
 
- Itthon Zentai Tibor edzővel folytatja a munkát.
 
- Korábban már dolgoztunk együtt, jól ismerjük egymást. Tibi egészen más edzésmódszerek híve. Míg Amerikában a legfőbb hangsúlyt a mentális felkészítésre helyezik, addig itthon az edzések mennyiségén és minőségén van a hangsúly. Nagyon remélem, hogy meg tudok majd felelni ezeknek a követelményeknek és végig tudom majd csinálni az alapozást. Ezért néhány hetet pihentem az olimpia után, de már elkezdtem a tréningeket, hogy a kezdésre minél jobb erőben legyek.
 
- Mik a célok?
 
- Jövőre világbajnokságot rendeznek. Eddig nem volt szerencsém a vébékkel, tavaly például három centin múlt a döntőbe jutásom. A két 13. hely után ezúttal szeretnék a legjobbak közé kerülni. Persze ezenkívül lesz még egy csomó verseny. Szépen fel kell építenünk az idényt és akkor bizakodhatunk.
 
 

 

A VEDAC nem engedi el Éva kezét

Németh Attila, a VEDAC ügyvezetője elmondta, szeretnék, ha Éva minél eredményesebben tudná folytatni a pályafutását, és ehhez igyekeznek minden segítséget megadni.  A klub nem engedi el a kezét, és reményeink szerint nemcsak egy évre sikerült meggyőzni a folytatásról. Éva még roppant fiatal, így akár még két olimpiai ciklust is végig tudna csinálni, de nyilván ehhez meg kell teremtenünk a szükséges feltételeket is. Zentai Tiborral is megtalálták az összhangot, ami remélhetőleg az eredményekben is megmutatkozik.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!