Sport

2012.12.10. 14:43

Mikulás-rali: a résztvevők és a közönség is imádja a száguldást

Az az igazán becsülendő a Mikulás-rali résztvevőiben és szervezőiben, hogy mindenféle külső körülményt erre az egy napra félre tudnak tenni és önfeledten tudnak versenyezni, illetve az eseményeket lebonyolítani.

Novothny Ottó

Az idén is rengeteg dolog (legfőképpen a gazdasági körülmények) hátráltatta a ralisokat, hiszen elmaradt az első országos bajnoki futam és később is rendre felmerült a kérdés: lesz verseny vagy sem? 

A Mikulás-ralira azonban mindenki "gatyába rázza magát", és az évben még utoljára önfeledten, tét nélkül autózik egyet. Az a rendkívüli a dologban, hogy erre a száguldásra, a pilóták ügyességére, tudására több ezren kíváncsiak. A vasárnapi eseményre is hosszú sorokban vándoroltak a kíváncsiskodók, akiket a hideg idő és az erős szél sem zavart: megkeresték kedvenc helyeiket és nézték, ahogy a ralisok kegyetlen sebességgel igyekeznek minél előbb célba érni. 

A hó és a jég ugyan az idén is elmaradt (az elmúlt tizenhat évben mindössze kétszer volt hamisítatlanul téli a táj és a terep), de a fagynak köszönhetően kitűnő utakon teljesíthették a közel hetvenöt kilométert a résztvevők.  



A Mikulás-rali (a képen Osváth Péter) mezőnye a kitűnő pályákon harmadával megcsappant a végére (Fotó: Gáspár Gábor)

 


Egy szokásos baleset ugyan történt, de szerencsére nem sérült meg senki, csupán a program csúszott fél órát. A kilencvennyolc rajthoz álló közül hatvanegyet írhattak fel a célnál a versenybírók, akik egyébként szintén minden elismerést megérdemelnek, hiszen órákat töltöttek a roppant hideg helyszíneken.

 

 

 



A kiélezett verseny bizonyítéka, hogy az első osztályban sokáig Botka Dávid vezetett, mögötte Kakuszi Zsolt hasított a második helyen, aztán mindketten lerövidítettek egy szakaszt, és a büntetés eredményeképpen végül Elek István diadalmaskodott. 

A Veszprém megyeiek közül Osváth Péter abszolút ötödik helye a legdicséretesebb, míg Páhy Csaba a H7-ben lett első, abszolútban huszonegyedik. Nemes Csaba a H6-ban volt a leggyorsabb, Osváth Balázs ugyanitt második helyezett lett. Savanyu Roland (a műszaki okok miatt ezúttal kiesett Varga Attila navigátora a bajnokságban) kategóriája negyedik helyén ért célba. 

Lakatos Róbert főszervező elmondta: amennyiben a feltételek adottak lesznek, jövő ilyenkor a tizenhetedik Mikulás-ralira várják a pilótákat és az érdeklődőket.







Az olimpiai bajnok is beért a célba 

A mezőny egyik különleges tagja volt Kammerer Zoltán kétszeres ötkarikás aranyérmes kajakos. A sportember életében először indult raliversenyen (korábban csak a felvezető autót vezette), és teljesítette az öt gyorsasági szakaszt. Végül az 58.  helyen zárt, vagyis három autót is megelőzött, ami mindenképpen figyelemre méltó. Az amatőr, vagy- is hobbimezőnyben a tavalyi nyertes Ranga Péter két tizedmásodperces hátránnyal a második helyen végzett, itt Zsíros Gábor lett az első. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!