Sport

2012.12.28. 09:18

Veszprémi jéglovagok

Hokizni Veszprémben? Ez kicsit olyan, mint Székesfehérváron (férfi) kézilabdázni, vagy Győrben röplabdázni. És mégis, már a bakonyi megyeszékhelyen is akad néhány tucat fiatal, akiből akár igazi jégkorongozó is válhat.

Horváth Gábor

Ez elsősorban egy kis baráti társaságnak köszönhető, amely elhatározta, hogy meghonosítja a sportágat Veszprémben.

- Tavaly gondoltunk egyet, mi lenne, ha foglalkoznánk gyerekekkel - emlékezett vissza az indulásra Máhl Krisztián testnevelő, edző, amatőr jégkorongozó, aki két barátjával közösen már ötödik éve üzemeltet jégpályát a megyeszékhelyen. - Első lépésként edzőket kerestünk, és találtunk is Bedő Lajos és Fekete Szabolcs személyében. Ők mindketten csíkszeredai származásúak, Lajos sokszoros román válogatott, Szabolcs pedig már gyerekkora óta Magyarországon él. Elkezdtünk toborozni és szerencsére elég sokan rájöttek, hogy milyen jó kis sportág ez.

 

Jelenleg mintegy hetven fiatal tanul jégkorongozni a veszprémi pályán (Fotó: Gáspár Gábor) 

Máhl Krisztián elmondta, jelenleg hetven fiatallal foglalkoznak, tavaly 90 fő környékén volt a létszámcsúcs. Utóbbiból 20-30-an maradtak tavaszra, ők alkotják a klub (időközben megalakult a Veszprémi Jégkorong SE Jéglovagok elnevezésű egyesület) gerincét. Két csapat van, az U-8-as és az U-10-es, az U-12-es korosztályban pedig a dunaújvárosiakkal közösen indítanak együtteset a veszprémiek.

 

- A legtöbb gyermek elsősorban, kezdésként korcsolyaoktatásra jön el hozzánk. Felmenő rendszerű képzést alakítottunk ki. Van egy kezdő, felzárkóztató csoport, az abból kinövők járhatnak a korcsoportjuknak megfelelő jégkorongedzésekre. Igyekszünk szakmailag kifogástalan hátteret biztosítani, a gyerekek pedig imádják a foglalkozásokat.

A veszprémi jégkorongpályán a kezdőkkel foglalkozó tréner megjegyezte: a hokit a labdarúgás és kézilabda mellett is nyugodtan lehet űzni, a fiatal ráér eldönteni, melyiket választja. - A korcsolyasport komplex mozgásforma, olyan mozgásösszetettséggel bír, mint amilyennel nem sok másik sportág. Emellett igazán látványos játék, sokan a 21. század sportját látják benne - tette hozzá.

Bár a veszprémi jégkorong újkori története még csak alig egy éve kezdődött, a célok elég távolra mutatóak. - Alulról építkezünk, és megpróbálunk a végletekig eljutni. Foglalkozunk az utánpótlással, közben azon is dolgozunk, hogy a gyerekek egyszer egy normálméretű, fedett pályán jégkorongozhassanak Veszprémben.



 

 

Tornákon mérheti össze tudásukat

A jégkorongozóknál az U-8-as és az U-10-es korosztályokban még nincs bajnoki rendszerű megmérettetés, a fiatalok tornák keretében mérhetik le tudásukat. A veszprémi jéglovagok januárban szerepelnek egy úgynevezett minitornán, amelyen fővárosi, szombathelyi és győri ellenfeleik lesznek. A bakonyiak első meccsélménye ugyanakkor már megvan, a fiatalok gyakorlásként a székesfehérváriak jóval tapasztaltabb tehetségei ellen szálltak jégre. - Ők azért fejben más szinten vannak, de egyéb, technikai, tudásbeli különbség nem volt tapasztalható a két együttes között - foglalta össze meglátásait Máhl Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!