Sport

2013.01.17. 20:21

Férfi kézilabda vb - Egy félidőig bírtuk az iramot

A spanyolországi kézilabda világbajnokságon a horvátoktól elszenvedett súlyos vereség után a magyar válogatott a házigazdák ellen próbált javítani csütörtökön.

Novothny Ottó

Magyarország-Spanyolország 22:28 (14:14)

Madrid, 10 ezer néző. V.: Krstic, Ljubic (szlovének).

Spanyolország: Sterbik - Arino, Enterrios 2, Maqueda 2, Aguinagalde 1, Sarmiento 6, Tomás 6. Csere: Sierra (kapus), Canellas, Guardiola, García 2, Montoro 2, Morros, Rivera, Rocas 5(1), Ruesga 2. Szövetségi kapitány: Valerio Rivera.

Magyarország: Mikler - Harsányi 3, Zubai 2, Nagy L. 6, Schuch, Nagy K. 1, Lékai 1. Csere: Tatai (kapus), Ancsin, Császár 1, Iváncsik 3, Krivokapics, Mocsai 2, Putics 2, Szöllősi 1, Vadkerti. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Kiállítások: 10, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 30, ill. 11.

Lékai Máté (b) és a spanyol Jorge Maqueda a Spanyolország - Magyarország mérkőzésen a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokságon a madridi Caja Magica sportcsarnokban 2013. január 17-én (MTI Fotó: Kovács Anikó)

Magyar góllal indult a találkozó, majd Császár hetest hibázott és a hazaiak gyorsan fordítottak. A vendéglátók igyekeztek a magyarokat minél távolabb tartani a kaputól, ám Nagy Lászlóval nem bírtak: ha arra volt szükség, tíz méterről is gólt lőtt. A 9. percben 5:6-nál a házigazdák vezettek, aztán már a magyarok neve után állt a nagyobb szám.

Elsősorban támadásban voltak ötletesek Puticsék, ennek és a közben kapuba érkező és óriásiakat védő tatainak köszönhetően két gólosra nőtt az előny, 9:7. Csaknem negyedórán keresztül történhetett bármi, a magyar együttes egy, vagy két találattal vezetett. Közben hiába került emberhátrányba, majd Harsányi is elrontotta a hetest, mindez nem okozott gondot sem támadásban, sem védekezésben. Aztán hat perccel a félidő vége előtt Nagyot emberfogással kivették a játékból, ami hatalmas zavart okozott támadásban. A spanyolok egyenlítettek is, ekkor elsősorban Tatai bravúrjainak volt köszönhető, hogy végül döntetlennel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

Szünet után megváltozott a játék képe: a hazaiak góllal indítottak, pedig a magyarok kezdték a játékot... Szaporodtak a technikai hibák a vendégeknél, amit a házigazdák remekül kihasználtak, 38. perc, 15:17. Tatai védései tartották meccsben a magyarokat, mert a támadójáték könnyen kiismerhetővé vált és nem kidolgozott helyzetekből sikerült kapura lőni, hanem kényszerhelyzetekből. A 43. percben először volt három a különbség (16:19) és látszott, hogy a hazaiak kézben tartják az eseményeket. Ráadásul a végjátékra a magyarok teljesen szétestek: eladott és feleslegesen ellőtt labdákból azonnal kontráztak a spanyolok és a ziccereket nem is hibázták el. Fokozatosan nőtt a két csapat közötti különbség és ez nem csak az eredményre érthető: a játék minden elemében ellenfele fölé nőttek a világbajnokság rendezői. Hat perccel  a lefújás előtt 20:25 volt az állás és a magyar válogatott már beletörődött a vereségbe.

Taktikailag, technikailag és nem utolsó sorban erőnlét szempontjából is bedarálta a magyar válogatottat a spanyol alakulat. A remek első félidőt követően gyorsan tudatosították a hazaiak, hogy ezen a meccsen csak ők nyerhetnek, miközben a vendégek egyszerűen nem tudtak mit kezdeni Nagy L. emberfogásos kikapcsolásával. A magyar válogatott szombaton még Algériával játszik, majd minden bizonnyal a csoport harmadik helyén jut tovább és a C csoport második helyezettjével játszik az egyenes kieséses rendszerben a legjobb nyolc közé jutásért.

A D csoport állása: 1. Spanyolország (4 mérkőzés) 8 pont, 2. Horvátország (3) 6, 3. Magyarország (4) 4, 4. Algéria (4) 3, 5. Egyiptom (3) 1, 6. Ausztrália (4) 0.

Mocsai szerint tíz perc hiányzott

Mocsai Lajos: - Sajnos a második félidőben sok technikai hibát vétettünk, amiből a spanyolok könnyű gólokat lőttek. Azért bosszant a dolog, mert a horvátok elleni vereséget követő mélypontról az első félidőben jól kijöttünk. A spanyol világszintű csapat, nálunk több lépés hiányzott ahhoz, hogy győzni tudjunk. Ez jelenti azt az öt-tíz percet, amikor meg lehet nyerni egy találkozót. Ebben még gyengébbek vagyunk, de készülünk tovább, hiszen az Algéria elleni meccs nagyon fontos lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!