Sport

2013.05.22. 11:43

Kalapácsvetés: Orbán Éva jó döntést hozott

Fantasztikus magyar csúcsot dobott Orbán Éva kalapácsvető a pekingi nemzetközi atlétikai viadalon: a két évvel ezelőtt elért 71.33 méteres rekordot adta át a múltnak Zentai Tibor tanítványa kereken 73 méteres teljesítményével.

Napló sport

A bizonytalanság miatt a tavalyi, idegileg rendkívül megterhelő év után még az is megfordult Orbán Éva fejében, hogy felhagy profi sportolói karrierjével. Nem érezte a bizalmat, a támogatást a magyar szövetség részéről, s kissé megfáradt. Azonban sikerült meggyőzni, hogy ne adja fel, inkább térjen haza az Egyesült Államokból és próbáljon itthon szerencsét. Ráadásul a MASZ részéről is nagyot fordult a világ.

Végül a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) dobócsoportjának vezetője, Zentai Tibor nagy reményekkel kezdte meg a munkát Évával és úgy tűnik, hogy döntésük helyessége beigazolódott.

Már az idény eleji versenyeken is biztatóan szerepelt Éva, azonban Pekingben az IAAF Hammer Challenge első állomásán kimagaslóan szerepelt és saját magyar csúcsát bőven túlteljesítve 73 méterrel új rekordot állított fel. A hatalmas dobással a világranglista nyolcadik helyéig menetelt előre. A 202 ezer dollár összdíjzású pekingi viadalon pedig a korábbi világcsúcstartó, orosz Tatjana Lysenko mögött a dobogó második fokára állhatott fel, amiért 2000 ezer dollár ütötte a markát. Tudni kell még azt is, hogy mindössze 12 centiméterrel volt jobb az orosz vetélytárs (73.12).

Orbán Éva nagyszerű eredménnyel szerzett ezüstérmet a pekingi versenyen, tovább szeretne javítani (Fotó: Kovács Kázmér)

- Rendkívül boldogok és elégedettek vagyunk - kezdte Zentai Tibor, Éva edzője. - Már az edzéseken stabilan 70 méter fölött teljesített Évi, s egy hazai erőpróbán is 70.71 méterig jutott, így abban bíztam, hogy 70 méter felett teljesít Pekingben is. Ez a hatalmas dobás azonban engem is meglepett. Úgy vélem, Évi életében nem volt még ilyen jó formában, gyakorlatilag minden eredménye kiváló, mindenben sikerült előrébb lépnünk.

Zentai Tibor hozzátette, bízik benne, ha már a gyorsító edzéseket végzik majd, akkor stabilizálni tudják tanítványa formáját, így a moszkvai világbajnokságon is jó eredményre számíthatunk tőle.

- Az idei év számunkra még tanuló esztendő. Évi ugyan még csak 28 éves, ám hat éven keresztül az Egyesült Államokban egészen más munkát végzett, így nem tudtuk, milyen gyorsan sikerül felvennie az itthoni ritmust, miként alkalmazkodik a más jellegű munkához, mennyi terhelést bír el. Szerencsére nem volt semmi gondja, így most azt mondom, a jövő évi Európa-bajnokság számunkra igazi kiugrási lehetőség lehet. Szeretnénk tovább fejlődni, szerintem a 74 méteres eredmény sem kizárt, s azzal bizony Európában a legjobb hat közé is be lehet jutni, sőt jó esetben dobogóra lehet állni.

Zentai Tibor már a következő olimpiát is célba vette, s reményét fejezte ki, Orbán Éva Rio de Janeiróban finalista lesz.

Éva legközelebb szombaton versenyez, akkor Halléban lép dobókörbe. Szerdán késő délután a repülőtérről egyenesen a doppingvizsgáló laborba vezetett az útja, ugyanis, a magyar csúcsot csakis negatív teszttel lehet hitelesíteni.

- Nem tudom, hogy a hét órás időeltolódás, ráadásul gyors egymásutánban kétszer is, mennyire terhelte meg Éva szervezetét. Lehet, hogy Németországban épp ezért nem számíthatunk már ilyen jó eredményre, azonban ezt most cseppet sem bánjuk. A Pekingben megszerzett új magyar csúcs mindenért kárpótol bennünket.

Orbán Éva majd kiugrik a bőréből

Orbán Évát a budapesti repülőtéren, telefonon értük utol szerdán késő délután.

- Hihetetlenül boldog vagyok, remélem, ez az eufória még sokáig tart. Nagyon jól éreztem magam, bíztam benne, hogy egy jobb eredmény bennem van, végül nem is kellett csalódnom. Óriási érzés volt látni a pekingi stadion kivetítőjén ezt a fantasztikus eredményt. Rendkívül pozitív vagyok a továbbiakat illetően is. Bízom az elvégzett munkában és remélem, képes vagyok még tovább javulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!