Sport

2014.03.17. 10:50

Csúcson a pápai judo

Két évtizedes fennállása legeredményesebb évét zárta a tavalyi esztendő végén a pápai Bakony Judo Klub. A több mint hatvan tagot számláló sportegyesület idén is legalább ilyen sikeres szeretne lenni.

Polgár Tibor

Nem lehet kérdéses, a 2013-as év kiemelkedik a pápai judosport 1983 óta íródó históriájában. A helyi judokák tavaly számos pontszerző hellyel, no meg arany-, ezüst- és bronzéremmel öregbítették az 1993-ban alapított Bakony Judo Klub hírnevét, miközben az egyesület hosszú idő után végre saját dojóba költözhetett.

– Összesen 25 versenyen indultunk 2013-ban, ez már önmagában is rekordnak számít a klubunk történetében. Ezek leginkább országos bajnokságok, valamint diákolimpiai döntők voltak, és szerencsére szép sikereket értek el a versenyzőink. Egyesületünk tavaly ünnepelte fennállásának 20. évét. Ebből az alkalomból egy jubileumi judoversenyt szerveztünk a városi sportcsarnokban, melyen több mint kétszáz sportoló vett részt. A Bakony Judo Klubnak köztudottan az utánpótlásképzés a fő profilja, de az előző évben kötelékeinken belül jutott energia a Judo Masters Team megalakítására is. Ez a formáció a felnőtt versenyzőket fogja össze, és több nagysikerű kata (formagyakorlat) szemináriumot szervezett – tekintett vissza megkeresésünkre Végh József, a Bakony Judo Klub elnöke a hátunk mögött hagyott esztendőre.

A klub sportolói tavaly kiemelkedően jó évet zártak, ráadásul egy új dojóba is beköltözhettek. Idén hasonló sikerekben bíznak (Fotó: Polgár Tibor)

Mint mondta, július elsején nagy örömmel vették birtokba az Acsády Ignác Szakképző Iskola kistornatermét, amelyet kemény munkával újítottak fel saját kezűleg.

– A várostól kapott edzőtermet a saját elképzeléseink szerint alakíthattuk át, és nagyjából szeptember közepére végeztünk is a felújítási munkálatokkal. A dojóban 210 négyzetméteren fektettünk le tatamit, amiket itt már nem kell mozgatnunk. Nagy köszönettel tartozunk a Magyar Judo Szövetségnek, ugyanis 96 négyzetméternyi tatamit ajándékoztak a pápai judósportnak – jegyezte meg az egyesületi elnök.

Megtudtuk tőle, az új terem adta lehetőségeket kihasználva a klubnál három csoportban zajlik az utánpótlásképzés: kezdő, középhaladó, illetve haladó csoportokat alakítottak ki, és értelemszerűen a felnőttek a Masters Team irányítása alatt állnak.

– Emellett fontos megemlítenem az edzői csapatunk tagjait, hiszen ennyi dan fokozattal és edzői végzettséggel rendelkező trénert felvonultató klub kevés van. Ők név szerint Fábián Mihályné, Tóth Éva, Balikó András, Dékány Attila, Farkas Zoltán, Gajdosi Győző, Kovács Gábor, Pillér Gábor, Mezei Csaba, Mezei Gábor, Mezei Lajos, Molnár Gergő, Tóth Norbert és jómagam – tette hozzá Végh József.

Az idei évre kitérve a tapasztalt klubvezető elmondta, az elvárások és a célok nem változtak a korábbiakhoz képest. Az országos diákolimpia döntőket és az országos bajnokságokat tekintik a legfontosabb versenyeknek, ezeken mindig az első öt helyezések valamelyikét célozzák meg. 2014-ben szeretnének több külföldi megmérettetésre is eljutni, tovább ápolják majd a kata-hagyományokat, és a szakmai szemináriumok szervezéséről sem feledkeznek meg. Nem utolsó sorban pedig a dojo további fejlesztését is tervezik.

– Egyértelmű, hogy fennállásunk legjobb évén vagyunk túl. Természetesen nem ülünk a babérjainkon, 2014 végén is legalább ilyen sikeres esztendőt szeretnénk majd zárni – zárta gondolatait Végh József.

 

Négy országos bajnoki cím tavalyról

A Bakony Judo Klub több sportolója is érmet, érmeket szerzett országos versenyeken 2013-ban. Aranyérmet (azaz országos bajnoki címet) Székely Mária, Tóth Dorottya, Mezei Csaba és Mihályfi Ákos érdemelt ki. Ezüstérmet Székely Mária, Tóth Dorottya, Kondor Tamás, Mezei Csaba, Mezei Lajos, Mihályfi Ákos, Piriti Tamás, Popovics János, valamint Vörös Seron nyakába akasztottak. Bronzéremmel Laman Brigitta, Végh Ninett, Mezei Lajos, Molnár Gergő, illetve Sági Dániel lett gazdagabb. Emellett tavaly Végh József 3. danra, Gajdosi Győző, Mezei Gábor és Pillér Gábor 2. danra, míg Fábián Mihályné Reiner Cecília, valamint Kovács Gábor 1. danra tett sikeres vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!