Sport

2014.07.02. 15:40

Egészen Amerikáig futott

Amerikáig futott Loránd Lilla, aki tehetséges sportolóként egy észak-karolinai egyetem ösztöndíjas hallgatója.

Penk Tímea

Sporttagozatra járt az ajkai Fekete István Általános Iskolába, majd a veszprémi Vetési Albert gimnázium tanulójaként a VEDAC-nál folytatta a futást. Érettségi után döntött úgy, hogy a tanulást és a sportot is folytatni szeretné, így nyert ösztöndíjat a High Point Universityre.

– Hogyan jutott eszébe, hogy amerikai egyetemet válasszon?

– Egy klubtársamtól hallottam erről az egyetemről, ahol a sport és a tanulás kitűnően összeegyeztethető. Felvettem a kapcsolatot a vezetőedzővel, és az eredményeim alapján úgy döntött, hogy szüksége van rám az intézménynek. Az egyetem atlétikai osztálya finanszírozza a kintlétemet, az oktatást, a szállást és az étkezést.

(Fotó: Penk Tímea)

– Mit tanul a High Point Egyetemen?

– Az első két évben alapozás zajlik, utána lehet szakosodni. Négyéves képzésre járok, ez volt a második évem grafikus-dizájn szakon, illetve az idén felvettem a matematika alszakot is. Rajzolni mindig szerettem, és az első évben annyira megtetszett a grafikus-dizájn alaptantárgy, hogy ezt választottam szakmámnak. Kézi és számítógépes munkákon is dolgozunk. Néhány alkotásomat kiállították az egyetemen. A matematikát is szeretem, édesanyám matektanár, hasznos lehet, ha több lábon is meg tudok állni.

– Milyen az élet Amerikában?

– A kezdeti nehézségek legyőzésében sokat segítettek az edzőtársaim. Hamar befogadtak, a kommunikációban és a tanulásban is segítettek. A tanárokkal is közvetlen viszonyban vagyunk, ha bármi gond van, szívesen állnak a rendelkezésünkre. Bentlakásos oktatás folyik, az egyetemnek van például saját mozija, de még saját jégkrémes autója is! Naponta legalább egy edzésem van, de van amikor kettő vagy három. Ez periódusonként változik, például 3–4 hét kemény edzés után jön egy pihenőhét, amikor lazábban mozgunk. Közben vannak technikai napok, amikor csak a futástechnikával foglalkozunk, néha játéknapokat is tartunk.

(Fotó: Penk Tímea)

– Milyen eredményeket ért el rövidtávfutásban?

– A legeslegbüszkébb arra vagyok, amikor 2009-ben a vb-n másodikok lettünk svéd váltóval. Abban az évben országos csúcsot is döntöttünk svéd váltóval és 4x100-on is, de van egy 400 m-es fedett pályás országos csúcsom ifjúsági korosztályban. Jelenleg egy olyan edzés-munka összeállításán dolgozunk, amivel tovább lehet fejlődni. Nehéz megküzdeni egy sportolónak azzal az időszakkal, amikor úgy is csinálni kell, hogy nincsenek felmutatható szenzációs eredmények. Jelenleg egy sérülés miatt is kímélnem kell magam. A nyarat itthon töltöm a szüleimmel, naponta járok kezelésre, porckorongsérvem van és meghúzódott a combhajlító izmom.

– Milyen álmai vannak?

– Szeretnék majd egy jó munkahelyet találni, esetleg a családomat is kivinni magammal Amerikába. Természetesen mint minden sportoló, én is szeretnék részt venni olimpián. Grafikai munkát is adtam be termékcímke-pályázatra, kíváncsian várom az eredményt. A barátom amerikai, az egyetemen ismertem meg. Ő biológia szakon végzett, és most kezdi fogorvosi tanulmányait. Lehet, hogy jövőre összeköltözünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!