Sport

2014.07.03. 11:20

FC Ajka: Az új edző már februártól figyelemmel kísérte csapatát

Az FC Ajka NB II-es labdarúgócsapata Mihalecz Péter távozása után Jákli Péter vezetésével fejezte be a remekül sikerült elmúlt szezont. Utóbbi kinevezésekor már tudni lehetett, hogy a nyári felkészülést új szakember vezeti majd. A tárgyalások időben elkezdődtek, ma pedig Klement István be is mutatkozott a csapatnak.

Novothny Ottó

Tíz esztendőt töltött Győrben az 54 esztendős szakember, aki a második osztályig jutott labdarúgóként. Már játékos pályafutása alatt elkezdett gyerekekkel foglalkozni az eredetileg pedagógus végzettségű (huszonhárom évig tanított) szakvezető. A szamárlétra végigjárása alatt saját bevallása szerint rengeteget tanult, majd éppen tíz esztendővel ezelőtt Győrbe került az ETO-hoz. A junior együttesnél kezdte, aztán 2006-ban egy tavaszi szezont az NB I-es társulat kispadján is töltött.

Az FC Ajka megkezdte a felkészülést. Jobbra Klement István, az új edző, mellette Jákli Péter (Fotó: Penovác Károly)

- Úgy vettem át a csapatot, hogy nem álltunk túlzottan jól, a cél a bennmaradás kiharcolása volt. Ezt sikerült elérnünk, miközben több saját nevelésű játékos is lehetőséget kapott – mondta erről az időszakról Klement István.

Ezt követően az NB III-as, később az NB II-es győri együttest irányította, miközben négy évig az akadémia (16 évesek és idősebbek tartoztak hozzá) szakmai vezetője is volt. Tavaly nyáron kinevezték minden utánpótlás-korosztály első emberévé, ám testvére (Klement Tibor a Győri ETO klubigazgatója) év végi távozása után februárban felmentették.

– Sokat köszönhetek az ETO-nak, rengeteget tanultam, támogatást kaptam, a végén mindkét fél úgy látta jónak, hogy elváljunk. Nem szeretnék erről ennél részle-tesebben beszélni – zárta rövidre ezt az irányt az ajkaiak mestere.

Azzal folytatja, hogy Ajkára gyakran érkezett riválisként, ám ennek ellenére sokat beszélgetett Kaibás Dezső elnökkel és a többi vezetővel.

– Mindig is tetszett az ajkai csapat hozzáállása, szervezettsége – térünk rá a szakmai területre.– Idén már, amikor csak tehettem elmentem a hazai mérkőzéseikre, hiszen szó volt arról, hogy közösen folytatjuk a munkát. Vannak rutinos és fiatal játékosaik, akik szerintem erőn felül teljesítettek. Ez azt jelenti, hogy elődeim remek munkát végeztek. Lesz lehetőségem a városban aludni, ezt meg is teszem, ha napi két edzésünk lesz, de alapvetően „bejáró” leszek. A fiaim felnőttek, a feleségem pedig Győrben dolgozik, így naponta hazamegyek Győrbe.

A csapat csütörtökön megkezdte a felkészülést, de egyelőre ez még csak az össze- és ráhangolódás időszaka.

– Szeretném, ha kicsit támadóbb, látványosabb, különösen hazai pályán aktívabb teljesítményt nyújtana a társaság, a modern futball értékeivel. Ehhez persze idő kell, különösen, ha változik a keret. A vezetőkkel közösen tervezzük a jövőt, a szombathelyi együttműködést megtartjuk, hiszen remekül bevált.

 

Felméréssel, ráhangolódással kezdenek

Az FC Ajka játékosai és új edzője az első két napon ismerkednek egymással. A szakember elmondta, hogy ilyenkor különböző felkészültségi állapotban érkeznek vissza a labdarúgók, ezért néhány napig ráhangolódnak a közös munkára. A tervek szerint a bajnoki rajtig hat edzőmérkőzés vár az együttesre. Ezeken próbajátékosokat tesztelnek, de elsősorban fiatalokat igyekeznek a klubhoz csábítani. A szabály szerint kötelező korosztályú focisták közül ugyanis többen kiöregedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!