Sport

2014.08.06. 17:25

Kéznél van a lábunk: évekkel hosszabbíthatja életünket a futás

Felmérések szerint a rendszeres futás akár évekkel is meghosszabbíthatja a várható élettartamot. Az orvos és a rendszeresen, de nem hivatásszerűen futó sportolók szemszögéből is körbejártuk a témát.

Kutasi Zsófia

Már napi 5–10 perc futás kedvezően hat a szervezetre. Több felmérés is bizonyította a futás jótékony hatását, amelynek köszönhetően akár 5–6 évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket. A statisztikák alapján a nők esetében 5,6, a férfiak esetében pedig 6,2 évvel is meghosszabbodhat a várható élettartam.

Dr. Sydó Tibor sportorvos-sportkardiológus főorvos elmondta, hogy a közepes intenzitású, nem megerőltető rendszeres futás az összhalálozást közel 30 százalékkal, a szív- és érrendszeri halálozást pedig közel 50 százalékkal csökkenti. Rendkívül jó hatása van, korosztálytól függetlenül mindenki elkezdheti, emellett pedig egyénre szabható.

A cukorbetegek esetében a futás csökkenti az inzulin-igényt és a gyógyszerek dózisát. Hetven év felett is meghosszabbíthatja az életet már a heti öt kilométer gyaloglás. A megfelelő mozgásforma kialakításában segíthet a lépésszámláló alkalmazása, de az okostelefonokon is fellelhető olyan funkció, amely a napi mozgás felmérésében, beállításában segít.

– A láb mindig kéznél van, és a rendszeres futás amellett, hogy egészséges, költséghatékony is – mondta dr. Sydó Tibor főorvos. Hozzátette: kizárólag jó cipőben és jó talajon javasolt futni. Betonon és vékony talpú cipőben semmiképpen ne fussunk, mivel az az ízületeket jelentősen megterhelheti. Aki szív- és érrendszeri betegségekkel küzd, az kérje ki szakorvos tanácsát, mielőtt elkezd sportolni.

A litéri Némedi Katalin 2007-ben kezdett sportolni. Mint mondta, előtte semmilyen mozgást nem végzett, túlsúlyos volt, nehezen kapott levegőt, sokszor fájt a feje és többféle gyógyszert szedett. Amióta amatőrként rendszeresen fut, azóta lefogyott, nem fáj a feje, gyógyszert pedig egyáltalán nem szed.

– Össze sem lehet hasonlítani, hogyan éreztem magam, mielőtt sportolni kezdtem és most – mondta Katalin, aki a futás mellett többféle sportot űz. Ma már versenyeken is indul és tanácsokat ad azok számára, akik életmódváltásba kezdenek. A legfontosabb, hogy az ember szeresse önmagát, mert akkor odafigyel az egészségére is. A belső motiváció elengedhetetlen az életmódváltáshoz – hangsúlyozta Katalin, aki szerint a futást is meg kell tanulni, ahogyan más sportokat is, ezért kezdetben érdemes csatlakozni olyanhoz, aki már pár éve fut.

Kalmár György tapolcai újságíró, operatőr már 17 éve fut rendszeresen. – Egyszer lefutottam csapatban a Bécs–Budapest maratont, 12 órás ultramaratonon 103 kilométert hagytam magam mögött, és többször futottam maratont, félmaratont. Az utóbbi időben azonban már fontosabbnak tartom a mozgást a versenyeknél. Az elmúlt két évben összesen 11 napot hagytam ki a rendkívül rossz időjárás miatt, ugyanis terepen szeretek futni. Ha nem futok, akkor biciklizek vagy váltogatom a kettőt, de szoktam túrasízni is – mondja Kalmár György, aki képes volt húsvéthétfőn kiszaladni Badacsonyba, hogy meglocsolja a sógornőjét. Régebben szinte naponta felfutott a hegyesdi várba is, ami 14 kilométeres távnál is több.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!