Sport

2015.02.10. 16:57

Benne volt a levegőben a botrány – Megszólalt a sakkszakosztály is

Pápa - Újabb, egészen elképesztő részletek kerültek nyilvánosságra a Pápai Sportegyesület (PSE) korábbi elnökének tevékenységéről, melyek alapján szinte semmi nem működött szabályosan a szervezetnél Stemmer István vezetése alatt.

Polgár Tibor

Mint ismert, Stemmer Istvánt azért váltották le a PSE éléről, mert nem számolt el támogatási pénzekkel és pályázati dokumentumokkal, tetemes adósságot halmozott fel, ráadásul nem lehet felvenni vele a kapcsolatot. Kiss Csaba, a Pápai Sportegyesület sakkszakosztályának vezetője a Naplónak nyilatkozva elismerte, utólag visszagondolva bizony már évek óta benne voltak a levegőben a nemrég kirobbant botrány előjelei. – Gyanítható volt, hogy nem működik minden tisztán a PSE-nél. A legszembetűnőbb talán az volt, hogy a korábbi elnök, Stemmer István nem hívott össze évenkénti közgyűlést, ahol a tagság elfogadta volna a főbb számokat, például az egyesület éves költségvetését. Ehelyett az elnökünk mindenről önkényesen, saját maga döntött. Bármiféle szempontok nélkül, saját belátása szerint osztotta szét az önkormányzattól kapott támogatási pénzeket a három szakosztály, az atléták, a vízilabdások és a sakkozók között – mutatott rá az NB II-ben szereplő sakkszakosztály irányítója.

A pápai sakkozók elhagyják a PSE-t, és Szabadgyalog Sakk Egyesület néven folytatják a versenyzést
Fotó: Haraszti Gábor

– 2009-ben lettem szakosztályvezető, azóta minden évben 300 ezer forintot kaptunk a 2,5-2,7 millió forintos önkormányzati támogatásból. Ha ez például a taglétszám alapján lett volna elosztva, akkor minimum kétszer ekkora összeg illetett volna bennünket. Tehát ezek alapján 2009 óta közel kétmillió forintos hátrány ért minket. Ebből kifolyólag nem tudtunk elutazni országos versenyekre, hátráltattak minket a fejlődésben – fűzte hozzá Kiss Csaba, majd folytatta a Pápai Sportegyesület korábbi elnöke körüli furcsaságok, visszásságok sorolását. Mint mondta, közgyűlés hiányában az önkormányzati pénz elosztásának papíron nincsen nyoma, emellett pedig például a PSE kilencfős elnökségének tagjai sem ismertek. Az elnök személyét is csak onnan ismerik, hogy az egyesület 1999-es keltezésű alapszabályában Stemmer István volt feltüntetve elnöknek. Őt 1999-ben megválasztották négy évre, aztán ezt követően újraválasztás nélkül egészen a 2015. február hatodikai rendkívüli közgyűlésen történt leváltásáig tevékenykedett elnökként. Ezen időszak alatt tisztújítást sem tartottak.

– Stemmer István elnöksége alatt 2009 óta biztosan nem volt közgyűlés a PSE-nél. Ennek ellenére az önkormányzat felé évről évre beadott egy közgyűléskivonatot, hiszen csak így tudott pályázni a támogatásra. Tavaly tavasszal is beadott egy ilyet, azonban akkor az önkormányzat kiszúrta, hogy az nem valós. Mondhatni hamisítvány. Valószínűleg a korábbi dokumentumok alapján kreált egy közgyűléskivonatot. Az önkormányzat hivatalból feljelentést tett. A rendőrségre került az ügy, tudomásom szerint végül ügyészségi megrovásban részesült Stemmer István. De ez csak egy alkalom volt, nyilvánvaló, hogy a korábbi években is ezt csinálta. Ha nyomozásba kezd a rendőrség, az ügyészség, esetleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akkor annyi szabálytalanságot fognak feltárni, mint égen a csillag – hangsúlyozta Kiss Csaba.

Most már nem titok, a sakkozók hamarosan elhagyják a Pápai Sportegyesületet. – Nem szeretnénk, ha nekünk, sakkozóknak bármiféle közünk lenne a PSE névhez, amit hallva most már mindenkinek a botrány jut majd az eszébe. Egyébként régóta terveztük, hogy önálló egyesületet hozunk létre. Ez immár megtörtént, megalapítottuk a Szabadgyalog Sakk Egyesületet, a következő bajnoki évadtól ebben a szervezetben szeretnénk folytatni a versenyzést – tudtuk meg a szakosztályvezetőtől, aki végezetül megemlített egy, a botrányos helyzet abszurditását találóan szemléltető tényt, miszerint a Pápai Sportegyesület egy közismert várkerti kocsma címére van bejegyezve.

Előzmények, kapcsolódó anyagok:

Tízmilliós elnöki mulasztás – Nagy bajba kerültek a pápai vízilabdások

Pápai sportbotrány: tetemes adósságot hagyott hátra a leváltott elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!