Sport

2015.02.19. 09:55

Újonc Európa bajnok - Heti nyolc edzéssel készült a kontinens viadalra Sándor József

Veszprém - Lisszabon, háromezer négyszáz induló, tatamin a világ legjobbjai. Öt győzelem, a fináléban feladásra kényszerítve ellenfelét. Sándor József fantasztikus bravúrt végrehajtva Európa-bajnoki címet ünnepelhetett a brazil jiu-jitsu kontinens vetélkedőn a fehér övesek között.

B. Virág Rita

A brazil jiu-jitsu fiatal sportág hazánkban, 11 évvel ezelőtt jelent meg, ám azóta töretlenül ível felfelé a népszerűsége. A nagyvilág sokkal hamarabb, az 1920-as évek elején megismerkedett vele, a brazil Gracie családnak köszönhetően, amely a küzdősport szülőatyja.

Veszprémben a Carlson Gracie Bloodline Team két esztendeje működik Füstös Balázs vezetésével. No és itt jön a képbe a felvezetőben is említett Sándor József, aki egy évvel ezelőtt csatlakozott a veszprémi klubhoz.

Az újdonsült Európa-bajnok, Sándor József aranyérmével Fotók: Nagy Lajos

A 39 éves, három gyermekes édesapa már általános iskolásként beleszeretett a küzdősportokba. Először cselgáncsozott, de a családalapításkor másfelé kanyarodott az élete, majd újra visszatalált a mozgáshoz. A cselgáncs mellett (épp a fekete öv megszerzésére készül) magyar bajnoki címet szerzett japán jiu-jitsuban, és három éve szoros barátságot kötött a grapplinggel, ahol a Colonia MMA színeiben, Faragó Attila edző vezetésével ugyancsak magyar bajnok lett. Egyik barátjának, Mihályfi Ákosnak, köszönhetően két évvel ezelőtt kipróbálta a brazil jiu-jitsut is, eztán csatlakozott a veszprémi klubhoz. Nagy elánnal vetette magát az edzésekbe, s viszonylag gyorsan ráérzett a sportág lényegére. Úgy gondolta, érdemes lenne kipróbálni magát a lisszaboni Európa-bajnokságon. Heti nyolc edzéssel készült a kontinens vetélkedőre, majd saját költségén, egyedüli veszprémiként kiutazott Portugáliába.

A brazil jiu-jitsuban sokszor a földharc dominál

Az Eb-re nemcsak a kontinens, hanem a világ legjobbjai is benevezhettek, hiszen nyílt volt a verseny. Több mint 3400 indulót regisztráltak, ami hatalmas létszámnak számít bármely sportág tekintetében. Egy héten át folyamatosan váltották egymást a sportolók a tatamikon övszínek, korcsoportok és súly szerint egyenes kieséses rendszerben. Sándor József négy sikeres meccs után érkezett el a döntőbe.

- Nem tudtam, mire számíthatok, mert addig is kemény ellenfeleim voltak. Szerettem volna mindent kiadni magamból, ám fogalmam sem volt, ez elég lesz-e az aranyérem megszerzésére. Végül ez volt a legrövidebb összecsapásom, mert feladásra kényszerítettem riválisomat - mesélte a sportember.

A veszprémi Carlson Gracie Bloodline Team

- Józsi újoncként állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, ami óriási bravúr, főleg ilyen népes és erős mezőnyben - magyarázta Füstös Balázs edző.

- Nagy lendületet vettem ezzel az aranyéremmel. Szeretnék még tovább fejlődni és jó lenne megszerezni a kék övet minél előbb - beszélt terveiről József, aki nagyon büszke, hogy legidősebb fia is cselgáncsozik. Nem titkolt vágya, hogy később grappling szabály rendszerű edzéseket vezessen az utánpótlásnak, bár addig, elmondása szerint még sok munka vár rá.

Ütések, rúgások nélkül védekezni

Füstös Balázs, a veszprémi Carlson Gracie Bloodline Team vezetőedzője elmondta, a brazil jiu-jitsut bárki képes elsajátítani egy kis kitartással. Az alapelv az, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni, egy látszólag erősebb, magasabb, nagyobb támadót is. A cél, hogy minél közelebb kerüljünk hozzá és így minimalizálhatjuk az ellenfél támadóerejét. Ütések és rúgások nélkül is földre tudjuk vinni, itt pedig számtalan kényszerítő technika áll a rendelkezésünkre, hogy megvédjük magunkat.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!