Sport

2015.08.05. 16:21

Rajtra kész a kupa - Indiából, Kamerunból is neveztek csapatok

Veszprém – Közép-Európa legnagyobb kézilabdás fesztiváljára, a Cell Cupra idén százhatvan csapatot várnak öt kategóriában.

B. Virág Rita

A Cell kupát sorozatban tizenkilencedik alkalommal rendezik meg, ezúttal augusztus 16-ától 22-éig tart majd.

Nemcsak Veszprém város egyik kiemelt sportrendezvénye, hanem az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) is komoly jelentőséggel bíró eseményként tekint rá, hiszen a torna a Young Referee program egyik vizsgabázisa is.

Ez azt jelenti, hogy a kupa alatt tíz fiatal feltörekvő játékvezetői páros mutathatja meg szakmai felkészültségét s tehet vizsgát. A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) tizennégy fiatal magyar duót delegál az eseményre hasonló célzattal.

Idén huszonhárom országból érkezett nevezés, Indiából, Kamerunból és Moldáviából először jönnek kézilabdások a királynék városába. Hetvenhat magyar alakulat jelentkezett, külföldről pedig összesen 84 csapat adta le részvételi szándékát. A legnagyobb küldöttség a németeké, akik tizenkét együttessel méretik meg magukat.

Akad olyan klub is, amely már most itt edzőtáborozik: a belgrádi akadémia növendékeit a veszprémi kézilabda-együttes egyik sztárja, Momir Ilic patronálja.

A kupán közel 600 mérkőzést bonyolítanak majd le: öt helyszínen játszanak a csapatok, Veszprémben, Ajkán, Balatonfüreden, Alsóörsön, Várpalotán, összesen tizenegy csarnokban.

A XIX. Cell Cup nagyszabású megnyitó ünnepséggel kezdődik augusztus 17-én 19 órakor a Veszprém Arénában. Különféle produkciókkal készülnek a szervezők, ahol az esemény zászlóját Nagy László, a veszprémi kézicsapat kapitánya viszi majd.

Idén öt kategóriában versenyeznek az együttesek, most az U-12-es korosztály a legfiatalabb, a juniorokat és a felnőtteket viszont összevonták.

 

Bangladesből, Kubából is jöttek volna

A Cell Cupra Bangladesből, Kubából vagy az egzotikus Komodo-szigetekről is akadtak jelentkezők, ám a távoli országokból végül egy csapat sem jön el, mivel nem kaptak vízumot. A szervezők elmondták, remélik, hogy jövőre ezeket a gárdákat is fogadni tudják majd. Egyébként az elmúlt tizennyolc évben 1826 csapat 31 440 játékosa vett részt a tornán, s eddig 47 ország képviselőit regisztrálták az eseményen.

A statisztikák szerint 5176 meccset rendeztek, amiken 19 768 gól esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!