Sport

2015.09.24. 12:18

Transzplantáltan is győztes

Ajka – Mostanra már mindent sikerült elérnem, amit elterveztem az utóbbi kilenc év alatt. A versenyek során bejártam mind az öt földrészt, kiteljesíthettem az életemet, ám ez a mögöttem álló támogató csapat nélkül nem jöhetett volna létre – kezdett történetébe ifjabb Jánka Sándor többszörös világbajnok sportoló, aki a 20. Szervátültetettek Világjátékán, az argentínai Mar del Platán aranyérmet szerzett kislabda dobásban és társaival a 4x100 méteres futószámot is megnyerték.

Szántó Renáta

A szerény, ám annál szimpatikusabb fiatalember teljesítménye és akaratereje lehengerlő, másokkal ellentétben a vese transzplantációja után nem hagyta el magát, hanem mindent megtett, hogy teljes életet élhessen. Sokakat egy komoly műtét felőrül, zárkózottá tesz, Sándor viszont kivirult és az évek során bizonyította kitartását, erejét, tehetségét. A Szervátültetettek Veszprém Megyei Érdekvédelmi és Sport Egyesületének tagjaként sikerülhetett mindez.

- 2003 januárjában transzplantáltak, majdnem egy évig nem is mehettem egy közegbe másokkal. A műtétem előtt hallottam egy tollaslabdázó sráctól, hogy van sportolásra és versenyzésre lehetőség így is. Ő biztatott, hogy ne törjek össze, hanem inkább próbáljam ki magam. Szimpatikus volt a hozzáállása, mert előtte fociztam, meg sportoltam. Megfogadtam a tanácsát, de tényleg jobb is volt, könnyebben tudtam így lelkileg feldolgozni, hogy miért pont én, amikor másnak nincs hasonló gondja a környezetemben –mesélte a fiatalember.

Sándor 2005-ben kezdett el új vesével sportolni. Eleinte ping-pongozott, de nem találta meg a számítását benne. Ismerősei és családja biztatták, hogy próbálja ki az összes sportágat. Édesapja futott és távolt ugrott fiatal korában, a fia számára így evidensnek tűnt, hogy az atlétikát választja. Jó döntést hozott, ugyanis 2006-ban a pécsi Európa Bajnokságon már a juniorok között indulhatott. Egy évre rá pedig Thaiföldön, a világbajnokságon tizennyolc évesen négyszáz méteres síkfutásban a felnőttek között első lett. Azóta pedig folyamatosan nyerte el a különböző számokban a legjobb helyezéseket.

Fotós: Györkös József

- Az idei év nagy kihívás volt számomra, hiszen Mar Del Platára úgy mentem, hogy már csak a 4x100 méteres váltófutás elsősége hiányzott a gyűjteményemből. Ezt korábban sosem sikerült megnyerni, ám most összejött. Nagyon büszke vagyok rá.  Kislabda dobásban is aranyérmet szeretem, de azt nem tartom akkora dicsőségnek, ugyanis a következő életkori kategóriában az eredményemmel csak körülbelül nyolcadik lehettem volna. Két futószámban címvédőként indultam, azokat nem sikerült megtartanom, de ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményemmel. Ám mindez nem jöhetett volna létre a támogatóim nélkül.

A fiatalember elmondta, hogy a sporteseményen való részvételhez az anyagiak egy részét önerőből kellett biztosítani, mivel ezeket a versenyeket nem finanszírozzák teljes egészében a költségvetésből. Ez, a teljes összeg tíz-tizenöt százalékát jelentette, mely valóban önerőből nem jöhetett volna össze. Sándort három cég támogatta, hogy kijuthasson a versenyre. Továbbá jótékonysági bált szerveztek neki. A befolyt összeget sportfelszerelésekre és edzésre járásra fordította. Többen segítettek a fiatalembernek külföldről is, hogy megvalósulhasson az álma.

- Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített. A környezetem önzetlensége nélkül lehetőségem sem lett volna a kijutásra és a győzelemre. Köszönöm a bizalmat –foglalta össze Sándor, aki a verseny fáradalmait jelenleg szeretné kipihenni. Erre lesz is ideje, hiszen a következő nagyobb sporteseményt, két év múlva rendezik Malagában.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!