Sport

2015.12.21. 15:19

Változtak az olimpiai kvalifikációs szintek

Veszprém - Többek között kalapácsvetésben és maratoni futásban is csökkentette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az olimpiai kvalifikációs szintet, ami igen kedvező a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolói számára.

B. Virág Rita

Többek között csökkentették a férfi maratoni futás szintjét. Eddig 2:17 órával lehetett kvalifikálni, ami igen erős szintet jelentett, viszont most 2:19 órára módosították a részvételt jelentő szintet.

A VEDAC atlétái közül a legutóbbi, londoni játékokon ketten, Minczér Albert és Kovács Tamás indulhatott a maratoni számban, most is jó eséllyel pályáznak, hogy kijussanak Rióba.

A veszprémi Minczér Albert jó eséllyel pályázik maratoni futásban a szint teljesítésére
Fotó: Facebook

A férfi kalapácsvetésben eddig 78 méteres szintet kellett dobni az olimpiáért, de ez igen soknak bizonyult, mert ezzel az eredménnyel már dobogóra lehet állni egy-egy világversenyen. Épp ezért az IAAF 77 méterre csökkentette a kvótát.

Nos, ez igen kedvező a veszprémi Pásztor Bencére nézve, hiszen az ifjú kalapácsvetőnek 1,26 métert kell javulnia 2015-ös legjobbjához képest. Zentai Tibor tanítványa jelenleg 75,74 méteres eredménnyel rendelkezik, vagyis nagyon közel van a kvótához, és ekkora javulás az ő korában még egyáltalán nem lehetetlen küldetés. Pásztor Bence jelenleg a második számú magyar kalapácsvető a londoni bajnok, Pars Krisztián mögött.

A női kalapácsvetésben a 71 méteres szint nem változik. Erre a veszprémiek közül Orbán Éva és Fertig Fruzsina pályázik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!