Sport

2017.03.16. 16:48

Gulyás Péter: A Szegeddel indult a pályája

Veszprém - Tizenhét évvel ezelőtt, 2000. tavaszán mutatkozott be a veszprémi csapatban Gulyás Péter, aki a felnőttek közt először egy Szeged elleni rangadón szerepelt.

B. Virág Rita

Akkoriban Zdravko Zovko volt a veszprémi férfi kézilabda együttes vezetőedzője. A horvát szakember pedig felfigyelt az utánpótlás csapatban a nyurga és kifejezetten tehetséges fiatalemberre, akit aztán az ősi rivális, Szeged ellen mélyvízbe is dobott.

- Pontosan emlékszem annak a meccsnek minden percére. Egyetlen jobbszélső voltam, ugyanis Oszlánczi doktor és Szobol Zsolti és sérült volt. Szerencsére jól ment a játék, négy gólt dobtam újoncként - mesélt az első Szegeddel kapcsolatos élményéről, amely gyakorlatilag a felnőtt pályafutása kezdetét is jelentette Veszprémben, Gulyás Péter.

Még szintén a Zovko-érában történt, amikor egy a Tisza-partiak elleni bajnoki döntőben, a jobbszélső buta hibát vétett, két percet kapott, a kispadhoz érve pedig a horvát tréner atyaian meglegyintette.

Fotó: Penovác Károly

- A pofon láttán a nézők felháborodtak, óriási visszhangja lett, de én nem haragudtam rá miatta. A mérkőzés hevében történt. Aztán két nap múlva bocsánatot kért a mester - idézte fel a történteket a 33 esztendős játékos.

A népszerű Gulyi, aki veszprémi születésűként sosem játszott másik csapatban, mióta a felnőttek között szerepel egyszer élte át, hogy a rivális Szeged nyerte meg a bajnokságot.

- A legfájóbb vereség a Tisza-partiak ellenében az a 2006-os bajnoki finálé első meccse volt, amit itthon, hetesekkel veszítettünk el, és az utolsó büntetőt, a kapusuk, Puljezevic dobta be. Az a fiaskó aztán a bajnoki címünkbe került, s ezt sosem felejtem el - vallotta be.

Az egykori, 104-szeres magyar válogatott jobbszélső Veszprém-Szeged párharcok során kitért arra is, hogy korábban óriási volt a feszültség a klubok, a csapatok és a játékosok között is. Ez abban is megnyilvánult, hogy elég darálós, kőkemény ütközet zajlott a pályán, sokszor a komoly ütésektől sem riadtak vissza a küzdő felek. Többször sérülésig fajultak a fizikai kontaktok, a nem várt találkozások a pályán. Aztán, ahogy egyre inkább háttérbe szorult ez a fajta brusztolós játék, s előtérbe kerültek a modern kézilabda elemei, úgy ezek az összecsapások is finomodtak. Ma már inkább a megfelelő taktikára fókuszál mindenki, és a rangadókon „tiszta”, a sportszerű kézilabda dominál.

Jelenleg a táblázaton a második helyen áll a Telekom Veszprém a Szegeden elvszenvedett 26:23-as fiaskó miatt. A trónkövetelő viszont makulátlan mérleggel vezeti a tabellát. Ahhoz, hogy a két csapat helyet cseréljen és a bajnoki döntőben a Veszprém legyen az erőnyerő, úgy legalább négy góllal nyernie kell szombaton a Veszprém Arénában.

- A Pick ebben a szezonban rengeteget fejlődött, komoly átalakuláson ment át. A védelme sokkal erősebb, mint bármikor, és a támadásait is okosan szövögeti. Sőt, ha valaki azt hiszi, olyan könnyű lesz legalább négy góllal nyernünk, akkor azt is hozzátenném, hogy a Szeged az idén a Bajnokok Ligájában még nem kapott ki négynél több találattal. A Kielcében elszenvedett 26:22-es zakója az eddigi legnagyobb különbségű veresége. Szóval, mindenkit óvatosságra intenék attól, hogy lebecsülje ellenfelünk erejét - húzta alá a jobbszélső, aki mostanában inkább nagy László helyetteseként, jobbátlövőként szerepel.

Gulyás Péter szerint a tavasz óriásit lendített a társaságon. A kevesebb meccs, kevesebb utazás miatt jóval frissebb mindenki. Ráadásul végre Momir Ilicnek sem kell hatvan perceznie a nagy rangadókon, hiszen felépült Aron Palmarsson is. Úgy fogalmazott, végre csapatként funkcionálnak, egyben vannak, felfelé jönnek folyamatosan, és még rengeteg tartalék van bennük.

- Most inkább jobblövőben számítanak rám. Jól érzem magam ebben a pozícióban és nem idegen számomra ez a poszt, hiszen a pályámat is itt kezdtem. Nyilván nem elsősorban a gólszerzés a feladatom, sokkal inkább az, hogy összekössem a gyors játékot, és keressem a lehetőséget a gólpasszra - tudtuk meg.

Gulyás Péter hozzátette, most következik a szezon legértékesebb része, az idény sava-borsa. Szombaton pedig megmutatják mindenkinek, ki az úr a házban, pontosabban a Veszprém Arénában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!