Sport

2017.07.01. 12:30

Barna kitűnő tanuló és kitűnő sportoló is

Szokták mondani, hogy jó tanuló, jó sportoló. Mindez nem érvényes Monostori Barnára, aki kitűnőre "vizsgázott" mindkettőből. Nemrégiben párbajtőrvívásban országos bajnoki címet szerzett.

Szendi Péter

Barna négy évvel ezelőtt kezdett Balatonfüreden vívni. Mint mondja, a csopaki iskolában látta meg az Sz-L Bau Balaton Balatonfüredi Vívószakosztály hirdetését, hogy olyan gyerekeket keresnek, akik kipróbálnák a vívást. Édesanyjával elmentek megnézni egy bemutatót az Eötvös iskolába, és egyből megszerette ezt a sportágat.

- Az első néhány hétben még csak ismerkedtem a vívás szabályaival, lényegével, nem is ragadtam tőrt a kezembe. Aztán szép fokozatosan Gábor bácsi elkezdte az edzéseket. Eleinte heti kétszer, most már négyszer járok tréningezni - mondja Barna, aki egy kicsit meg van szeppenve, nem szokott ugyanis hozzá, hogy a sajtó munkatársai kérdezik.

Monostori Barna négy évvel ezelőtt kezdett el vívni Balatonfüreden. Korábban is szép sikereket ért el, de idén bajnoki címet szerzett egyéniben
Fotó: a szerző

Mint mondja, nem számított arra, hogy a dobogó legfelső fokára állhat. Bár korábban diákolimpián már szerzett aranyérmet és egy nemzetközi versenyen második lett, de ez a mostani siker mindent túlszárnyal. Barna az ország számos pontján vívott. Budapest, Debrecen, Szolnok, Békéscsaba, Bük és legutoljára Balatonfüreden. Valószínű, hogy a sors akarta így, mert hazai pályán biztosította be az első helyet.

- A hat napig tartó verseny minden várakozást felülmúló eredményeket hozott a balatonfüredi vívószakosztály részére. Tudatos, fegyelmezett vívással, versenyzőink egyéniben, csapatban az éves összetett ranglista alapján nyolc érmet és hat értékes döntős helyezést szereztek - kezdi Puskás Gábor edző. Nagyon örültek Barna sikerének a törpici korosztályban. - Barna egy rendkívül céltudatos, szorgalmas vívó, rendszeresen jár edzésre. Elsődleges célunk az, hogy a vívást megszerettessük a gyerekekkel. Abszolút nem volt meglepetés számomra Barna eredménye, hiszen év közben is folyamatosan jól teljesített.

Monostori Barna szeptemberben kezdi meg a hatodik osztályt a Csopaki Református Általános Iskolában. Szeretne a következő idényben is jól szerepelni, bár akkor majd a gyermekkorosztályban vív.

Puskás Gábor szerint sokra viheti Barna a vívásban, de ilyen fiatalon nagyon nehéz megítélni, hogy mivé válhat felnőttkorára. Elég, ha csak megemlítjük, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímeát annak idején eltanácsolták a vívástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!