Sportvilág

2012.11.14. 06:47

Harmadszor világelső lábteniszben

Budapest - Három a magyar igazság - ezt Lepsényi Boglárka is jól tudja, aki a közelmúltban, a csehországi Brnóban megrendezett női és junior lábtenisz-világbajnokságon egyéni világbajnoki címet szerzett, már harmadik alkalommal.

Munkatársunktól

A hármas szám jegyében három  éremnek  is  örülhetett a kiváló veszprémi sportoló. Lepsényi Boglárka ugyanis nemcsak egyéniben lett világbajnok, hanem párosban és hármasban is rajthoz állt, s mindkét számban bronzérmet érdemelt ki partnereivel.
 
A csehországi Brnóban a viadal első napján a csoportmérkőzéseket rendezték meg, ahol a Kispesten napközis tanítóként dolgozó Boglárka egyéniben magabiztos teljesítménnyel, elsőként jutott tovább.

Párosban a kaposvári Körösi Evelinnel másodikként mentek tovább, és a hármasoknál ugyancsak másodikként lépett tovább a magyar trió (Lepsényi, Körösi, Ferenczi AnnaHordós Anita).

- Az elődöntőben egy francia lánnyal csaptam össze, és két szettben (11:9, 11:6) simán nyertem. Ezután a finálét teljes nyugalommal vártam. Letisztáztam magamban, hogy a cseh Lucia Vukacovával szemben csak akkor lehet esélyem, ha én irányítok. A szerváimat nehezen tudta fogadni, míg én a labdáiból jól tudtam támadni. A rövid oldalra kihelyezett ütéseimmel nem tudott mit kezdeni. Nyerőnek bizonyult az is, hogy a gyengébbik, bal lába irányába mentek a labdáim, így végül 11:4-re és 11:7-re nyertem - mesélte a 35 esztendős világbajnok.
 
Párosban és a hármasok versenyében a bronzért csatázhatott. A duóknál előbb kikaptak három játszmában a későbbi győztes csehektől, majd ugyancsak három játékban két vállra fektették a franciákat. A trióknál hasonlóan alakult a menetrend: a szlovákoktól elszenvedett vereség után a franciákat sikerült megverni.

- Mivel ez a sportág még nem annyira népszerű hazánkban, ezért meglehetősen nehezek a körülmények is. Mivel a munkám a fővároshoz köt, ezért hét közben itt kellett gyakorlási lehetőséget keresnem. Jelenleg a Szentendrei Kinizsi Honvéd SE-hez tartozom és heti két alkalommal tudok tréningezni. Időközönként eljutok a BKV-pályára is, ahol az ott lábteniszező sportbarátokkal tudok gyakorolni. Hétvégén pedig az veszprémi egyetem betonpályáját használhatom, de jó volna, ha a hideg időben is lenne a városban valahol lehetőségem edzeni - magyarázta.

Boglárka hozzátette, a világbajnoki cím megerősítette hitében, de olykor azért akadnak az életében nehéz pillanatok, amikor felmerül benne a kérdés, érdemes-e egyáltalán folytatni.

- Az egyéni szám a lábtenisz legnehezebb, legnagyobb felkészültséget igénylő száma. Azonban addig, amíg itthon én játszom ezt a legjobban, addig igenis képviselnem kell az országunkat a különböző nemzetközi megméretéseken - tette hozzá.
 
A bevezetőben említett közmondásnak bizony folytatása is van, miszerint: Három a magyar igazság, egy pedig a ráadás.

Lepsényi Boglárka a felvetésre úgy válaszolt, egyelőre a jövő évi Európa-bajnokságra koncentrál. Szerinte a magyarok szép jövő előtt állhatnának ebben a sportágban, ha a válogatottnak több szereplési lehetősége lenne, valamint sokkal többet gyakorolhatnának közösen.

A világbajnoki cím megvédése pedig jobbára csak a gyakorláson múlik.

 

 

Tizenegy éve szerepel az élvonalban
 

A veszprémi Lepsényi Boglárka 2001-ben, vagyis tizenegy esztendővel ezelőtt ismerkedett meg a lábtenisszel, s a kiemelkedően tehetségesnek bizonyuló hölgy egy év múlva már élesben, versenyen is kipróbálta magát. A munkája miatt jelenleg Budapesten él, hat esztendeje, 2006 óta tagja a Szentendrei Kinizsi Honvéd SE-nek, ettől függetlenül veszpréminek érzi és vallja magát. Az elmúlt években a kitűnő sportoló három világbajnoki és egy Európa-bajnoki címet szerzett. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!