Sportvilág

2014.06.13. 11:38

Olaszország – Érzelmi hullámvasút

Az utóbbi közel 10 esztendő eredményeit figyelve lehetetlennek tűnik megtippelni mit alakít az olasz válogatott a világbajnokságon. Fent és lent az azúrkék hullámvasúton.

Szabó Péter Dániel

A 2006-os németországi diadalmenet és vb-győzelem után 2010-ben Dél-Afrikában szégyenszemre a csoportkörben búcsúzott a Marcello Lippi vezette talján gárda. Ráadásul címvédőként a négyes utolsó helyen zárt, pedig az ellenfelek - Paraguay, Új-Zéland és Szlovákia – egyik sem mondható világverő tizenegynek. Aztán amikor mindenki leírta a fiúkat, akkor csendesen az EB fináléig jutottak 2012-ben, az más kérdés, hogy mostanában minden besöprő spanyol armada méretes taslival küldte haza az azzurrit. Hullámvasúton érezheti tehát magát az olaszok sikeréért szorító drukkerhad, s csak remélni tudjuk, hogy a messzi (nem Messi) Brazíliában a jobbik arcát mutatja a Cesare Prandelli által dirigált válogatott.

Egyébként a mesternek nincs egyszerű dolga. Világklasszisból, bármennyire fáj is ezt az olasz fociért rajongó tollforgatóként kimondani, illetve leírni, alig néhány akad a taljánok keretében. A kapuslegenda Gianluigi Buffon, a professzornak becézett Andrea Pirlo, Róma büszkesége, Danielle De Rossi, s talán a fenegyerek, Mario Balotelli illethető ezzel a jelzővel, a többiek inkább az erős nemzetközi szintet hozzák. Épp ezért alaposan meg kell gondolni hogyan is áll fel a csapat szombaton éjfélkor az angolok ellen.

Buffon helye nem kérdés, ahogy a Chiellini-Bonucci duó is tuti ott lesz a védelemben. A két szélen a Milan színeit képviselő Abate és De Sciglio játszott volna, ha utóbbi nem sérült volna meg a csütörtöki edzésen. Így Chiello minden bizonnyal kimegy a balszélre, s helyette Barzagli vagy a Parmaban jó szezont produkáló Palletta kezdhet a nyitómeccsen.

A középpályán már több a kérdőjel. Fontos, hogy a csapat uralja ezt a területet, máskülönben a szigetlakók tankként robognak majd a kapu felé, így minden bizonnyal a biztonsági játék és a labdatartás mellett teszi le a voksát Prandelli. Pirlo ott lesz a pályán, ahogy De Rossi is, míg Montolivo helyén Thiago Motta játszhat. Előttük/mellettük szélsőként a védekezni is képes Juvés Marchisio és a Lazioban jó muzsikáló, jó lövésekre és beadásokra képes Candreva kergetheti a labdát. Klasszikus csatárból minden bizonnyal csak egy lesz a pályán Balotelli személyében, aki jó fizikuma miatt meg is tudja tartani a fellőtt labdákat. Persze lehet, hogy érdemes lenne kipróbálni a friss olasz gólkirály, s már a vb előtt Dortmundba igazoló Ciro Immobilét, de az ifjú titán valószínűleg csak csereként jön be, ahogy a Napoliból behívott támadó szélső, Lorenzo Insigne is.

A klasszikus olaszos továbbjutáshoz egyébként elegendő lenne egy iksz is az angolok ellen, s utána a második körben Costa Ricát legyűrve a Cavanival és Suarezzel (?) rohamozó Uruguay ellen már ismét a remiért focizhatna az azúrkék tizenegy. Később pedig, az egyenes kieséses szakaszban már bármi lehet, csak verekedjék tovább valahogy magukat a srácok. Forza Azzuri!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!