Sportvilág

2015.10.14. 16:54

Pótselejtező: nincs esély, ha úgy játszunk, mint legutóbb

Pótselejtezőre kényszerül a magyar labdarúgó válogatott, hogy 1972 után újra részt vehessen az Európa-bajnokságon. Egy-egy férfi és női labdarúgót, valamint egy sportvezetőt kértünk fel értékelésre.

Horváth Gábor

Egyenes ágon nem tudott kijutni az Európa-bajnokságra a nemzeti csapat, ugyanis sem a törökök, sem a kazahok nem értek el a magyarok számára kedvező eredményt, így Bernd Storck alakulata novemberben pótselejtezőre kényszerül.

A balatonfüredi Osváth Attila ugyan nem lépett pályára, de a szűk keret tagjaként, a cserepadról izgulta végig a legutóbbi két selejtező mérkőzést. – Szerintem képesek vagyunk kijutni az Európa-bajnokságra. Teljesen mindegy, hogy Dánia, Írország, Norvégia vagy Szlovénia ellen kell kiharcolnunk. Bárki lesz az ellenfelünk, száz százalékot kell adnunk – húzta alá a Vasas veszprémi nevelésű, fiatal védője.

Osváth Attila elmondta, minden eddiginél kiegyensúlyozottabb selejtezőkön vagyunk túl: – Az európai mezőny rendkívül kiegyenlített, nincsenek nagy szakadékok a csapatok közt, s bárki képes bravúrt elérni. Itt van például Albánia, amely simán kijutott az Eb-re, vagy Hollandia, amely csak negyedik lett a csoportjában.

Hamarosan ismét rajtuk a sor. A magyar labdarúgó-válogatott, első sor, balról: Lovrencsics, Gera, Németh, Dzsudzsák, Leandro. Második sor: Elek, Király, Böde, Kádár, Fiola, Juhász
Fotó: MTI

– Szerintem az Észak-Írország elleni idegenbeli mecs-csen, az utolsó percben kapott góllal ment el az egyenes ági továbbjutásunk – válaszolta érdeklődésünkre Csik Ferenc. A Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém megyei igazgatója a fő problémát abban látja, hogy ugyan megtanultunk masszívan védekezni, támadásaink nem elég agresszívak.

– A pótselejtezőn, bárki lesz az ellenfél, gólokat kell rúgnunk, és ehhez jól felépített, bátor játékra van szükség. A továbbjutáshoz fel kell vállalni egy stabil, egymást kisegítő védekezésre épülő, de a korábbinál bátrabb futballt – vélekedett a sportvezető, aki kiemelte: a pótselejtező elérése véleménye szerint az MLSZ 4–5 éve elkezdett újítómunkájának az egyik eredménye. Ez a munka már sok hiányosságot, hibát feltárt, amelyek kijavítására időre van szükség. Fontos lépésnek nevezte a fiatalok szerepeltetésének előtérbe helyezését, azt a törekvést, hogy az első és másodosztályú bajnokikon a utánpótláskorúak több lehetőséget kapjanak.

A kapitánykérdéssel kapcsolatban megjegyezte: játékoskorából emlékszik rá, mennyire fontos, hogy a labdarúgók higgyenek a szakvezető személyében. – A játékosok Dárdai Pál minden szavára, gondolatára vevők voltak, vakon hittek benne, ami óriási plusz erőt jelentett. Mindenképpen az ő munkája adta meg az alapját annak, hogy most az Eb-szereplésért játszhatunk – fogalmazott.– Amíg mások eredményeire van szükségünk, addig nem érdemeljük meg az Eb-szereplést – vélekedett Borbély Csilla. A megyeszékhely női együttesének kapitánya hozzátette, szimpatikus neki a magyar válogatott, de még fejlődnie kell, amit a legutóbbi mérkőzése is remekül megmutatott. – Ha úgy játszunk, mint a görögök ellen, nincs esélyünk a pótselejtezőben. Akármi van, motiválatlanul nem szabad pályára lépni, azt nem engedheti meg magának egy csapat – fogalmazott a Veszprém FC játékosa, aki megjegyezte: Dárdai Pál alatt sokkal jobban festett a csapat.

Vasárnap tartják meg a sorsolást

Szerdán kiderült, Magyarország kiemeltként várhatja a jövő évi franciaországi Európa-bajnokság pótselejtezőjét. Hazánk Bosznia-Hercegovinával, Ukrajnával és Svédországgal együtt kapott kiemelt státust. Eszerint Norvégia, Dánia, Írország vagy Szlovénia alakulatai közül kaphat ellenfelet. A pótselejtező sorsolását vasárnap 11.20-kor tartják. A meccseket november 12–14. és 15–17. között kell majd lebonyolítani. Sajnos még az is megeshet, hogy zárt kapus meccsen játszik hazánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!