Sümeg

2009.06.04. 02:29

Ünnepelt a falu

Lókút - Tartalmas és vidám nemzetiségi nappal ünnepelte a közelmúltban a kis bakonyi település fennállásának kétszázötvenedik évfordulóját. Az eseményen díszpolgárt avattak, felléptek a helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok, és bemutatták a jubileumi alkalomra összeállított új könyvet.

Mátételki András

Egy közösség erejét és identitását közös hagyományaik, a közös népszokások és dalok jelentik, kezdte kétnyelvű ünnepi köszöntőjét dr. Albert Vendel, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke. Kiemelte: az idegen nyelvű kis közösségek csak múltbeli értékeik tiszteletben tartásával és ápolásával tekinthetnek bizakodóan a jövőbe. 

Lókút német gyökereinek ápolásában előkelő helyen áll, hiszen testvértelepülése, Hebertshausen szellemi és anyagi támogatását az utóbbi tizenöt évben mindig sikerült kihasználnia, így a két község kapcsolatai folyamatosan fejlődnek. Veszprém megyében immáron tizenöt éve működik német kisebbségi önkormányzat, amely Lókúton is igyekszik segíteni a német nemzetiségi kultúra fennmaradását.

Az ünnepi köszöntő után Surányi Mihály, a falu polgármestere díszpolgári címet adományozott Veress D. Csaba történésznek, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt elsőként dolgozta fel Lókút település teljes történetét. A kötet ma már megtalálható minden lókúti család könyvespolcán, méltó emléket állítva ezzel a falu őseinek.

A polgármester rövid beszédében méltatta a történész korábbi kutatásait, majd átadta az oklevelet. Ezután a szakember tartalmas előadás keretében, népes hallgatóság előtt elevenítette fel a festői szépségű település történetét. A múltidézés után a korábban Lókútról elszármazott Gubicza Ferenc bemutatta a falu kétszázötvenedik születésnapja alkalmából megjelentetett új kiadványt. A Lókút község 1759-2009 cí-met viselő kötetben nem csupán a közelmúltban érdemeket szerzett helybeli polgárokról esik szó, hanem számos régi, eddig napvilágot nem látott forrásgyűjtemény is található a község múltjával kapcsolatban.

- Mivel a történelem kútja mély és kiapadhatatlan, így a mi dolgunk, hogy felszínre hozzuk a benne rejlő újabb és újabb kincseket - foglalta össze mondanivalóját az új kiadványról Gubicza Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!