Sümeg

2009.09.03. 02:29

Sokba kerül a hőnyereség - Nem csak a felhasznált hőért kell fizetni - A lakógyűlés kezében a döntés

Veszprém - Minden hónapban fizetek előlegként 22 ezer forint fűtési díjat, most meg arról kaptam értesítést a Közüzemi Zrt. hőszolgáltatási igazgatóságától, hogy fizessek be további 27 ezret. Ezt én nem fogom megtenni.

Varga Domokos Péter

Hanák Béláné határozott, ellentmondást nem tűrő. Ő többet a fűtéséért nem fizet, mert nem tud. Most szereltette fel a hőmennyiségmérőt 80 ezer forintért. Eddig külön nem mérte a felhasznált hőt, holott a házban, a Veszprémben húszemeletesként ismert épületben ezt már nagyon sokan megteszik. 

Ha kevesebbet akar fizetni, neki sincs más lehetősége, mert ebben a házban igazságtalanul bánnak azokkal, akik nem mérik a saját hőfelhasználásukat. Velük fizettetik meg a hőszolgáltató által az épületbe bejövő mérőnél mért és a lakásokban mért hőmennyiség közötti különbséget. Pedig nem csak őt fűtik a folyosóról meg a szomszédból. A csövek, falak melegét azok is élvezik, akik mérőt szereltettek be. Ez a szolgáltatás ennél nem is ér többet, 20 Celsius-foknál nincs melegebb nála, pedig hőszigetelt ablakai vannak.

Akiknek van hőmennyiségmérője, ők sem csak a tényleges fogyasztást fizetik, mellette az elterjedt gyakorlat szerint lakásonként egy fix hőmennyiség díját állapítják meg. Ugyanis ha valaki leállítja lakásában a fűtést, annál is elviselhető marad a hőmérséklet, a helyiségeken áthaladó fűtési csövek hőleadása és a szomszédos fűtött helyiségekből származó hőnyereség miatt - közölte a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőszolgáltatási igazgatója. 

Polhammer Kálmántól
megtudtuk, a Kossuth utca 6-ban az így felhasznált plusz hőmenyiségre három gigajoule-t, nagyjából az éves hőfelhasználás 10 százalékát, körülbelül tízezer forintnyi összeget határozott meg a közösség. Mikor a húszemeletes társasház intézőbizottságának vezetője közölte velük a lakógyűlés döntését, elmondták: szakmailag nem tartják megalapozottnak, ennél jóval több lenne indokolt. 

Többet viszont ők nem tehetnek, el kell fogadniuk a lakógyűlés határozatát. Ha Hanákné nem fizet, az viszont a hőszolgáltató követeléseit növeli, előbb fizetési felszólítást küldenek neki, majd kénytelenek lesznek bírósághoz fordulni. 

Polhammer Kálmán hozzátette, az idén az ebben a társasházban lakó fogyasztóknak hatmillió forintot utalnak vissza, és 1,9 milliót kell pótlólag beszedniük. Érdekes módon azok közül, akik visszakapnak pénzt, soha senki nem reklamál, viszont az utólagos díjfizetést rendszeresen vitatják.

- A három gigajoule-t szakemberrel állapíttattuk meg, azon nem kívánunk változtatni - ez a társasházi intézőbizottság elnökének álláspontja. Ács Gyuláné elmondta, a házban mindössze két ember reklamált az utólag számlázott összeg miatt, ám az egyiküket azonnal meggyőzte. 

Elismerte, a három gigajoule valóban nem nagy, de az a céljuk, hogy a 130 lakóból minél több szereltessen be hőmennyiségmérőt. A köznek senki nem spórol, míg a lakások mérete alapján osztották szét a fűtési költséget, gyakran lehetett náluk is nyitott ablakokat látni télen. 

Az a 100 ember, aki az elfogyasztott mennyiség alapján fizet, ilyet soha nem tenne. Ő egy személyben nem tehet semmit, a döntés a lakógyűlés kezében van - zárta a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!