Sümeg

2014.08.16. 12:57

Időutazás Sümegen

Sümeg - Fergeteges hangulatban, pergő dobszó mellett, korhű viseletben, méltóságteljesen vonultak gyönyörű, nemes lovaikkal az arénában a történelem szereplői, a huszadik végvári napokon, a szombat délutáni megnyitón. Az augusztus 15-17-i időutazás visszarepíti a közönséget a középkorba.

Kovács Erika

 

- Tisztelgünk és emlékezünk a 350 évvel ezelőtti sümegi várostrom és a bajvívó hős védők előtt, akik megakadályozták, hogy Európa több országát is meghódítsa a török sereg - ütötte meg az alaphangot Papp Krisztina, a főszervező várkapitány képviseletében a pezsgő hangulatú, zsúfolásig megtelt arénában, ahol a vártámadás előtti izgalmakat mások mellett a spanyol lovasiskola, lovagi torna, és lovas karüsszel alapozta meg. Hatalmas vastaps kísérte az olasz zászlóforgatók színpompás, mediterrán tempójú bemutatóját. Aztán kemény harccal felidézték a sümegi vár 1664. évi török ostromát, ahol kíméletlen ágyútűz mellett vívták meg győztes harcukat a félelmetes támadókkal, tüzérekkel és janicsárokkal szemben a hős várvédők. - A hit és a hazaszeretet úrrá tud lenni a túlerőn is, kupára, hát! - hangzott el a győztes csata utáni zárszó. A nagy győzelmet az ország bajvívó vitézei együtt ünnepelték a sümegiekkel.

A középkori időutazás egész hétvégén jellemző lesz, színes középkori forgatag és számtalan élményprogram várja három helyszínen is, a Lovagi Arénában, a Kisfaludy Várkertben és a Sümegi Várban az érdeklődőket. A Kisfaludy Várkertben és Magyarország első Történelmi Élményparkjában mindkét nap tíz órától középkori forgatag: kézművesek, vásározók, gyerekfoglalkozások, pónilovaglás, múzeumok, gyermekjátszótér fokozza a hangulatot. Mindemellett történelmi jelmezes felvonulás, koncertek, táncbemutatók, a gyerekeknek bábelőadás, solymászbemutatók idézik fel a középkor misztikus világát. A vendégek és a harcban megfáradt várvédők középkori lakomán pihenhetik ki fáradalmaikat kupákban kínált finom bor mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!