Sümeg

2015.03.15. 15:05

Őrzik az egykori diák emlékét

Sümeg - Új domborművet készíttetnek a Kisfaludy Gimnázium Öregdiákok Baráti Köre tagjai Darnay Kálmán régész, múzeumalapító, író emlékére.

Tisler Anna

Mint Kaiser Mihálytól, a kör elnökétől megtudtuk, a domborművet a Városi Pantheonban helyezik el Darnay halálának 70. évfordulójára szervezett megemlékezés keretében. Az elnöktől megtudtuk, Darnay szintén sümegi diák volt, unokája pedig a baráti kör tagja. A család szintén támogatja a baráti kör értékőrző munkáját.

Az unoka, Darnay László könyvet jelentetett meg, cikkeket ír, előadásokat tart Darnay Kálmánról.

Darnay László, Darnay Kámán unokája egy, a családról szóló könyvvel
Fotó: Tisler Anna

Az író, múzeumalapító unokája Budapesten él, de fontosnak tartja, hogy amikor teheti, ellátogasson Sümegre, részt vegyen a Darnay hagyományok ápolásában. A sümegi gimnázium egykori diákja, az öregdiákok baráti köre tagja tavaly a Darnay Kálmán születésének 150. évfordulója tiszteletére tartott megemlékezésen előadást tartott nagyapjáról és a korról, amelyben élt és dolgozott.

- Büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen személyiség unokája lehetek - mondta Darnay László. - Igazán felnőttként értettem meg, mit jelent ez. Gimnazista éveim alatt valamiféle nyomást éreztem, hogy meg kell felelnem a Darnay névnek. Gyermekeimmel és feleségemmel is beszélgetünk nagyapámról. Nagynéném, Darnay Sára, aki sajnos már régóta nincs köztünk, számított leginkább a családi hagyományok őrzőjének. Másodunokabátyám, a Kanadában élő Darnay Tibor, aki az év felét Magyarországon tölti, felkeresi Sümegen a családi kriptát, számos tárgyat ajánlott fel a városi közművelődési intézménynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!