Sümeg

2015.05.04. 16:33

A török és a magyar sereg nézett farkasszemet a sümegi várban

Sümeg - A legnehezebb az volt, amikor felfutottunk a várba! - kiáltották egymás után a gyerekek, akik csaknem ezer társukkal érdekes időutazáson tanultak, szórakoztak hétfőn a történelmi várfalaknál.

Kovács Erika

- Ha megismeritek, felidézitek a történelmet, akkor látjátok meg igazán azt, hogy mennyien harcoltak, küzdöttek ezért a földért, ami most a kezetekben van - derült ki Papp Imre várkapitány, és Végh László sümegi polgármester köszöntőjéből. A várkapitány és csapata immár huszadszor egy történelmi időutazással ajándékozta meg az egész országból érkezett általános iskolás diákokat gyermeknap alkalmából. A várbeliek a Kisfaludy téren lóháton, korhű viseletben fogadták a gyerekeket, akik szintén történelmi jelmezt viseltek, amit maguk készítettek. A török vezír , azaz Németh Zoltán, az egyik főszervező, sümegi tanár és iskola-igazgató helyettes, aki a szultán bőrébe bújt és seregével Bécs felé tartott, engedélyt kért és kapott is arra, hogy a sümegi várnál táborozva pihenjen meg csapatával együtt.

Az erődítménybe a legedzettebbek futottak fel, gyorsan, nagyon ügyesen mindenki feljutott oda
Fotó: Penovác Károly

A gyerekek, miközben a két tábor, sümegiek és a török sereg farkasszemet nézett egymással, történelmi vetélkedőn idézték fel a korabeli magyarországi történelmi eseményeket, többek között a honfoglalás, Szent László és az Anjouk időszakát. A gyerekek nagy izgalommal várták a harcos feladatokat is, köztük a csatacsillag és a csatabárd célba dobását, kemény erőpróbát jelentett nekik az ágyúgolyóhajítás, mindemellett gondoskodniuk kellett a sebesültek szállításáról is, és sok éhes száj várta a finom tábori étek, az ízletes kolbásszal gazdagított paprikás krumplit, amit helyben készítettek el. Az erődítménybe aztán a legedzettebbek futottak fel, gyorsan, nagyon ügyesen, és valamennyien rövid idő alatt feljutottak oda. Mindezek után jól esett a megfáradt harcosoknak egy kis pihenés a lovagi tornán az arénában, mialatt a szigorú zsűri értékelte a csapatok teljesítményét, közte a jelmezek ötletességét is.

Az izgalmas, érdekes programra érkezett 28 osztály közül első lett a sümegi Ramassetter Vince iskola 8. A. osztálya, velük szoros versenyben a második helyen végeztek a balatonfüredi gyerekek, és feljutottak a dobogóra a Pécs közeli Szederkényből érkezett diákok is. Az első tíz helyzettet egyébként jutalmazták, amit Papp Imréné, a várkapitány felesége, várúrhölgy és Kovács László, sümegi alpolgármester adott át a gyerekeknek.

A szervezők az immár húsz esztendeje mindig megrendezett gyereknapi vártámadásról azt mondták, nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek megismerjék saját hazájuk történelmét, amit játékos keretek között szívesebben megtesznek, mint az iskolapadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!