Sümeg

2015.06.07. 16:46

Tíz európai lovagrend tagjai ünnepeltek és tanácskoztak együtt

Sümeg - Tíz európai lovagrend képviseltette magát a Szent László Rend Egyesület éves közgyűlésén.

Tóth B. Zsuzsa

A hagyományos program szombat délelőtti ülésén határoztak egyebek mellett a segélyszállítmányok behozataláról, valamint arról, hogy Kárpátalja és Erdély településeit szintén segítik a jövőben. A lovagrendek képviselői azt követően díszegyenruhában, rendi palástban érkeztek a püspöki palotához, hogy megkoszorúzzák a Szent László szobrot. Romhányi Tibor főkapitány köszöntőjében méltatta a rendek összetartozását, karitatív munkáját. Köszöntötte az elsősorban Nyugat-Európából, Olaszországból, Belgiumból, Németországból érkezett lovagrendi képviselőket, valamint a jelen levő ukrán és lengyel baráti társaságokat, amelyek szintén jótékony célokat tűztek ki maguk elé.

A szobor koszorúzását követően ünnepélyes gyalogmenetben vonultak a plébánia templomhoz, hiszen a tagok többnyire római katolikus vallásúak, Isten és ember iránti szeretet vallanak. A Dunántúl legszebben kifestett barokk templomában Fodor József, a rend perjele, a nagyváradi egyházmegye általános helynöke, vitárius celebrált szentmisét. A mise után ezúttal négy új lovagot avattak, debreceni, nagyváradi és németországi tagokkal gyarapodott a Szent László rend. A karitatív munkában élenjárók kitüntetést vehettek át, valamint a lovagok átadták adományaikat a helyi plébániának a díszvacsora előtt.

Tíz lovagrend képviselői koszorúztak az ünnepen, középen Romhányi Tibor főkapitány látható
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Szent László Rend Egyesületet Nürnbergben jegyezték be, Európában az első lovagrendek között. Regensburg a székhelye, rendtársai azonban ma már Ukrajnából és Romániából is vannak az ott élő magyarok között. A magyar és német pólusú egyesület németországi tagjai mindig ilyenkor érkeznek Magyarországra, hogy együtt ünnepeljenek és tanácskozzanak.

A csaknem negyven aktív magyar tag közül harmincan vettek részt a szombati ünnepségen, azonban a többi európai lovagrendet képviselőkkel együtt több mint hetvenen találkoztak most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!