Sümeg

2016.02.02. 14:14

Ökoiskola lett a Kisfaludy gimnázium

Sümeg – Első alkalommal nyerte el az ökoiskola címet a Kisfaludy Sándor gimnázium. Az erről szóló oklevelet január harmincadikán vette át Káliné Szabó Hajnalka, az ökomunkacsoportot vezető tanár Sipos Imrétől, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkárától Budapesten, a Móricz Zsigmond gimnáziumban tartott rendezvényen.

Tisler Anna

A tanárnőtől megtudtuk, hogy az iskola évek óta kiemelten foglalkozik a környezettudatos gondolkodás kialakításával, a fenntartható fejlődéssel.

A gimnáziumban ökomunkacsoportot hoztak létre, amelynek tagja Káliné Szabó Hajnalka, Nagy Emília, Nagy Végh Melinda, Szalai Edit, Szili Zoltán tanár, Novák Istvánné technikai dolgozó és Bognár Alexandra diák, aki tavaly országos első helyezést ért el egy környezetvédelmi versenyen.

Káliné Szabó Hajnalka Sipos Imrétől vette át az oklevelet
Fotó: Kisfaludy gimnázium

A munkacsoport minden hónapban szervez programokat, ezekbe minden diákot bevonják. A diákönkormányzat energia-járőrszolgálatot lát el, a tagok végigjárják szünetekben az osztálytermeket, lekapcsolják a villanyt, ha elszórt hulladékot találnak, figyelmeztetik az osztály tagjait. Rendszeresen gyalogos túrákat szerveznek, hogy a tanulók ismerjék meg a természet szépségeit. Kirándulás közben beszélgetnek a környezetvédelemről, az állat- és növényvilágról. Mozilátogatásokat, filmvetítést szerveznek a témakörben, egészségnevelési versenyt hirdetnek. Ünnepek előtt jó állapotú használt ruhát, játékot, könyvet gyűjtenek és juttatnak el a rászorulóknak, amivel odafigyelésre, együttérzésre nevelik a középiskolásokat, és tudatosítják, hogy a megunt, kinőtt holmikat nem kell eldobni, más még hasznukat tudja venni azoknak.

Folyamatosan gyűjtik a műanyag kupakokat. Részt vesznek a víz világnapja alkalmából kiírt pályázaton, az érdeklődő tanulók természettudományi háziversenyre készülnek, fát ültetnek az iskola udvarán. Használt elemet és papírhulladékot gyűjtenek, valamint részt vesznek áprilisban az országos szemétgyűjtési akcióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!