Sümeg

2016.03.02. 12:22

Sümegen tervezi újabb rekordkísérletét a sokszoros csúcstartó

Sümeg - Oszkó István sümegi íjász és Capári Róbert meghívására tartott előadást a városban Mónus József, harci cél és távlövő íjász a Capári lovardában.

Tisler Anna

A többszörös világrekorder, világbajnok, aranyérmes versenyző bejárta az egész világot. Versenyei közötti idejében előadásokat tart országszerte, beszél az íjászatról, a magyarság történelméről, a hagyományőrzésről. Mint megtudtuk tőle, következő, világméretű szenzációnak számító  harci céllövését is Sümegen viszi véghez.  Papp Imre segítségével szervezett különleges lövés lényege, hogy várfalról csaknem 300 méter távolságból talál bele az egy négyzetméter nagyságú selyempárnába, amelyet a lovagi arénában helyeznek el. A rekordkísérlet nyilvános lesz, a nézőtérre várják az érdeklődőket. A kísérletet nyárra tervezik. A Hajdúnánáson élő íjász előadásában a hagyományőrzés, múltunk megismerése fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy az idei évben újabb rekord felállítására készül. Terve, amelyért mindent meg is tesz, hogy merev szarvú íjjal 907 méter fölé lőjön, megemlékezve a Pozsonyi csatáról, amelyet 907-ben vívott a magyarság Árpád vezetésével.

- Barátaim, a pályafutásomat figyelemmel kísérők, az íjászok egyre bővülő csapata várja tőlem, hogy megtörjem ezt az elképesztő távolságot, hogy átléphessük az elképzelhetetlenség határát - fogalmazta meg Mónus József. - Minden időmet gyakorlásra fordítok, legfőképpen Hajdúnánás határában, hiszen ahogy az íjászat visszavezet a magyarság gyökereihez, nekem ott vannak a gyökereim. A gyakorlás mellett van egy másik feladatom, magam készítem az íjaimat és nyilaimat. Kézügyességemet a nagyapámtól örököltem. Egy különösen nagy teljesítményű török jellegű szarus íjat köszönhetek barátomnak, Paku Sándornak. A ő szaruból készített török íjával is lőttem 2014-ben egy világrekordot az USA-ban.

Mónus József elmondta, hogy az eszközök készítése fáradságos munka, sok kísérletezés és anyagi befektetés. Nehezíti a dolgot, hogy sablonok nélkül dolgozik, megérzései alapján. A titkot ma még őrzi, de ígérte, ha eljön annak az ideje, átadja azt az arra méltónak tartott személyeknek.

 

Mónus József harci cél és távlövő íjász legkiemelkedőbb nemzetközi eredményei:
2008-ban Dél-Koreában hagyományos íjász világbajnokság aranyérem,
2010-ban az ausztriai Stuhlfeldenben tartott  Európa Bajnokság aranyérem,
2011-ban Kínában 240 méteres céllövő világfesztivál aranyérem, az Egyesült Államokban távlövő íjász USA és World Archery  bajnokságon mind a hat kategóriában   aranyérem és két világrekord,
2012-ben Belső-Mongólia történelmi távlövő világverseny  aranyérem és 653 méteres világrekord lövés, majd 2013-ban Törökországban világrekord lövés. A következő évben az USA-Wendover Távlövő íjász USA és  World Archery  Bajnokságon hat világrekord, Dél-Koreában két versenyszámban világbajnoki cím, majd 2015-ben ugyanezen a bajnokságon négy világrekord és hat aranyérem.

A magyarországi eredményei közül a 2010-ben 508,74 méteres távlövő rekordot, a 2011-ben harci íj kategóriában  45 grammos nehéz nyílvesszővel elért 306 méteres rekordot tartja kiemelkedőnek.

Legnagyobb büszkeségeként az említette, hogy győzelmei tiszteletére összesen 167 alkalommal emelhette fel a világ minden táján a magyar nemzeti lobogót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!