Sümeg

2016.07.24. 12:28

Bor és vadászat ünnepe Sümegen - Háromnapos Jakab-napi mulatságot rendeztek az ezeréves városban

Sümeg – A megye egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező települése ez, amely kiemelkedően ápolja hagyományait. Mindig örömmel jövök a városba – mondta Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke a Jakab-napi rendezvénysorozat fővédnökeként.

Penk Tímea

Különlegesen programokkal ünnepelték az érett bort és a vadászatot a hétvégén. Az ezer éves Sümeg már tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Jakab-napokat,  változatos programokat kínálva minden korosztálynak.

A rendezvénysorozat a Kisfaludy Sándor Emlékházban indult, ahol Hermann Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, valamint Karakas Zoltán népzenész, a Duda zenekar vezetője tartott előadást.  Elhangzott, hogy Európa himnuszában, Beethoven Örömódájában magyar dallamok csendülnek fel, melyet Paukovics László  Paukovicsné Hegyi Gabriella zongorakíséretében adott  elő, együtt énekelve a közönséggel. A Kisfaludy emlékház  különleges fegyverkiállítással várta vendégeit a  keszthelyi Balatoni Múzeum gyűjteményének darabjaival, illetve Papp Tamás fotóival.

A plébániatemplomban Bitai Péter rajz- és művészettörténet-tanár  mutatta be a nemzetközi hírű barokk nevezetességet, Franz Anton Maulbertsch freskóit, majd a Balaton Vonós Zenekar koncertje után megkoszorúzták a festő és Padányi Bíró Márton szobrát. A Palotakertben fellépett a Smash zenekar és vendégei, valamint az Anna & The Big Faces nevű együttes. A fesztivál  nyitónapja a Püspöki Palota homlokzatára vetített  fényjátékkal zárult, amelyet Kaszap István készített.

Reisz Pál atya celebrálta a Hubertus-misét
Fotó: Tisler Anna

Szombaton reggel az Uzsai Erdészeti Sportlőtéren  koronglövő versenyt tartottak hetven puskával. A program délután a sümegi Palotakertben vaddisznópörkölt-főző versennyel folytatódott. A Brumi Bandi Band zenekar gyermekkoncertje után Végh László polgármester és Fenyvesi Zoltán nyitotta meg a rendezvényt.

– Ritka, hogy annyi értékes hagyománya van egy településnek, mint Sümegnek – mondta a polgármester, majd a város meghatározó személyiségeiről beszélt. Egly Márk, a borbaráti kör elnöke ismertette a Ramassetter borászat referendum jelentőségét  a Somló–Sümeg–Badacsony  borút létrehozásáról. A megállapodást Végh László, valamint Krisztin N. László badacsonytomaji és Marton Zsolt somlóvásárhelyi polgármester írt alá. A folklórgálán a Badacsonyi Kükapu Néptáncegyüttes, az Ajka-Padragkút és Sümeg néptáncegyüttesei, valamint a Nyirettyű Népzenei Együttes lépett fel, este Keresztes Ildikó,  az LGT-emlékzenekar, majd Kaszpi szórakoztatta a közönséget.

Vasárnap a sümegi várköpeny területén agárbemutatót és kutyaszépségversenyt rendeztek, délután  a Bakony Vadászkürt Egyesület francia kürttel kíséri a szentmisét a ferences templomban. A Jakab-napi   felvonulással a város ezer éves történelmét elevenítik fel. Este Capári Róbert kopófalka-, a Római Légió és Germán Törzsek harcászati bemutatót tart, majd a Banderias Zászlóforgatók műsorát solymászbemutató követi. Tóth Tamás emlékezik meg Darnay Kálmánról, aki Sümegen született régész, muzeológus, író, a Magyarvizsla Törzskönyv elindítója. A fesztivált Radics Gigi koncertje zárja.

Marton Zsolt Somlóvásárhely, Végh László Sümeg és Krisztin N. László Badacsonytomaj polgármester írta alá a Somló-Sümeg-Badacsony borút együttműködési megállapodást
Fotó: Penk Tímea

– Az összefogás szép példája a Jakab-napi rendezvény, amely a város legnagyobb turisztikai programja. Pénteken a város kultúráját állítottuk a középpontba, szombaton a bort, vasárnap a vadászatot ünnepeltük. Nagy megtiszteltetés intézményünknek, hogy részt vehetett a szervezésben – nyilatkozta Szerencse Károlyné, a Kisfaludy Sándor művelődési ház igazgatója.

Fotó: Tisler Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!