Tapolca

2009.11.05. 03:28

Híradás a kör életéből

Pápa - Két érdekes rendezvénnyel kezdte meg őszi programját Pápán a Várostörténeti Honismereti Kör.

Napló

Két nappal később a közösség a Jókai Kör képviselőivel kiegészítve, gépkocsikkal Magyargencsre látogatott, ahol megszemlélték az iskolában található honismereti gyűjteményt, ami az 1848-as anyag mellett emléket állít az egykor a faluban élő Hertelendy családnak is. A család számos kiváló honvédtisztet adott a hazának.

A kastélyból lett iskolát körülvevő parkban lenyűgöző látványt nyújtott a közel két tucat 20. századi harci eszköz. Ezek a Honvédelmi Minisztérium ajándékaként került a faluba, hogy haditechnikai kiállításként tájékoztatást nyújtsanak Észak-Dunántúl lakóinak. Bár nyomtatott tájékoztató is rendelkezésre állt, nagy szolgálatot tett Nagy Imre nyugdíjas igazgató kalauzolása, aki a falu múltjával is megismertette a látogatókat. Hazafelé tartva a pápai Millennium parkba is ellátogatott a csoport, ahol a Jókai Kör küldöttségével közösen megkoszorúzták azt a kopjafát, amit az ihászi csata hősi halottjainak állított a kör 2002. március 15-én.

A csoport vezetője itt jelentette be, hogy már készül a pápai honismereti körök jövő évi terve, ami szerint előadások, könyvismertetések, emlékezések mellett több alkalommal tervezik emlékhelyek meglátogatását is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!