Tapolca

2012.11.11. 13:55

Lúdvacsora

Tapolca - Immár tizenharmadik alkalommal köszöntötték a Szent Márton-napi újbor-ünnep résztvevőit a Tamási Áron Művelődési Központban.

Szijártó János

A vendégeket a Vinum Vulcanum Borlovagrend tagjai, Tóth János Zoltán nagymester és Mezőssy Zoltán főpohárnok fogadták, majd Császár László polgármester mondott köszöntőt. Szent Márton ünnepe kapcsán Tóth János Zoltán osztotta meg gondolatait a nagyközönséggel, majd felkérte a lovagrendbe avatandó három jelöltet az ilyenkor hagyományos eskütételre. Dr. Brazsil József, Eke Ferenc és Csizmadia László számára előbb a kötelező próbatétel következett. A borlovagrend zászlósbora, a kéknyelű felismerése volt a feladatuk, amit a felkínált két mintából mindegyikük teljesített. 

Az ünnepélyes eskütétel után következett a méltán népszerű lúdvacsora, ami ezúttal sem hagyott kívánnivalót maga után.  Az előételként felszolgált libamájas tepertőkrém már kellő módon megalapozta az est hangulát. Utána következett a libacomb almás párolt káposztával, petrezselymes burgonyával, amelyre  vélhetően minden vendég csillagos ötöst adott volna, ha ez kérdésként felmerül. A gyümölccsel kiegészített desszertkompozícó méltó módon  zárta a fenséges  vacsorát. Mindehhez kifogástalan helyi és környékbeli  borok társultak. A jó hangulat egy percig sem lankadt, a népszokás, a hagyomány pedig tovább él. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!