Tapolca

2013.10.25. 10:40

Elege volt a népnek '56-ban - Tapolcán is megemlékeztek

Tapolca - 1956 októberében Magyarország két nap alatt átlépett a jövőbe, s magával vitte egész Európát.

Szijártó János

Először fordult elő a kommunizmus történetében, hogy egy nép nyíltan fellázadt az önkény ellen, s bár győzni akkor nem tudott, de gyógyíthatatlan sebet ejtett a legpusztítóbb zsarnokság testén.

Sági István alpolgármester úgy vélte, hogy az utókor megérti az akkori magyarokat, az 1956-os események kiváltó okait (Fotó: Szijártó János)

Mindezt Sági István alpolgármester hangsúlyozta a tapolcai katonai emlékparkban rendezett 1956-os megemlékezés ünnepi szónokaként. Hozzátette, hogy a vén kontinens szeme kinyílt, mint egy súlyos kór lázálmából ébredő betegé.

- A kommunista diktatúrával együtt élni nem lehet. A kommunizmus javíthatatlan, mert bajait nem beteges kinövések, hanem eredendő szervi elfajzások okozzák. S mi, ma élő magyarok, megértjük az akkoriakat. Megértjük, hogy ők csak egy rendes, átlátható, a hazugságok hálójából kiszabaduló országot akartak 1956 októberében. Egy kitartóan és biztosan fejlődő, magyarságát soha meg nem tagadó országot akartak; egy tetterős és emberséges hazát. Azt akarták, hogy az ország élén választott államférfi álljon, és ne politikai kalandor. Azt akarták, hogy Magyarországon a magyar ember legyen a legfontosabb. Azt akarták, hogy a szív diktálja a tapsot, és ne a politikai karmesterek. Hogy nyíljanak ki a megtévesztettek és becsapottak szemei. Ezt akarták, és mi megértjük az akkori magyarokat.

A szépen felépített beszéd után az önkormányzat, a pártok és civil szervezetek koszorút helyeztek el az 56-os emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!